Народна странка

Виолета Марковић: Град Чачак “Аутопревозу“ даје 115 милиона годишње, а услуга превоза је катастрофална

Виолета Марковић: Град Чачак “Аутопревозу“ даје 115 милиона годишње, а услуга превоза је катастрофална

Потпредседница Градског одбора Народне странке у Чачку Виолета Марковић оценила је да је услуга јавног аутобуског превоза у Чачку лоша, иако Град Чачак предузеће “Аутопревоз“ субвенционише са 115 милиона динара годишње.

Она је позвала надлежне да се преиспита колико је стварних корисника бесплатног аутобуског превоза, чији су корисници су ђаци основних школа и пензионери. Марковић је навела да је став Народне странке да бесплатну карту пензинери не треба да добијају по аутоматизму, јер има и пензионера који имају високе пензије.

Подсетила је и да је под притиском опозиције из прошлог скупштинског сазива урађена анализа која је показала да бесплатан аутобуски превоз користи око 5.000 грађана Чачка, у време када су субвенције на годишњем нивоу износиле 28 милиона динара. Данас је износ субвенција за “Аутопревоз“ 115,2 милиона динара

„Да не буде спорно, нама је јако битан “Аутопревоз“ и јако је битно да се обавља јавни линијски превоз, јер се показало да су велики проблеми у градовима где се то не обавља. Али, оно што се последњих дана дешавало, а то је да су радници “Аутопревоза“, а пре свега возачи, ступили у штрајк, па су онда чланови, председник и заменик председника синдиката добили отказ због организовања тог штрајка, је нешто на шта град Чачак не сме да жмури. Дефинитивно, запослени имају право на организовање и на синдикат. Ако смо ушли у фазу да се са милион евра субвенционише фирма која ће обављати јавни линијски превоз, ми смо суштински, ако нисмо формално по закону, већ у јавно-приватном партнерству и град Чачак би ту требало да буде равноправан чинилац који ће се питати и око тога какав је квалитет возила која они користе, какав је квалитет линијског превоза, какви су услови рада запослених у тој фирми… На основу новца који град Чачак дотира “Аутопревозу“, требало би много више да се пита, а пошто је град незаинтересован, моја претпоставка је да су, у суштини, под том тачком буџета плаћени аутобуси за сва окупљања у предизборним кампањама, јер сведоци смо да су некада повучени сви аутобуси за конвоје СНС митинга, а да није имало довољно аутобуса ни за ђачки превоз“, изјавила је Виолета Марковић.

Она је навела и да износ од 28 милиона покрива око 5.000 корисника бесплатног аутобуског превоза, али да је нова сумс од 115 милиона превисока, јер сматра да трошкови нису увећани четири пута.

Извор: Морава инфо