Народна странка

Народна странка Ваљево: Ко и зашто укида градске месне заједнице?

Народна странка Ваљево: Ко и зашто укида градске месне заједнице?

Коме сметају градске месне заједнице? Ко их је затворио, закључао и претворио у ругло које Ваљевци у широком луку заобилазе?
 
Да ли је ово одговор: на 32 бирачка места ужег подручја града у априлу ове године Српска напредна странка је накупила мање од 10 хиљада гласова. Странкама у опозицији (а међу њима не рачунамо СПС) глас је дало преко 14 и по хиљада Ваљеваца!
 
Зато се све чини да се ово не понови на изборима за савете месних заједница који ће бити одржани 6. новембра. У средишњим деловима града одавно више и нема просторија у којима би грађани могли бар питати зашто су им улице прљаве и запуштене, зашто нема више зеленила или места за паркирање.
 
То су видљиви и опипљиви резултати рада савета месних заједница изабраних пре четири године, са 164 мандата СНС и 4 мандата СПС. Где су данас ти људи, шта ли раде?
 
СНС не помиње 6. новембар, јер им, сем њихових, гласачи нису ни потребни. Ако се негде и појави нека друга листа чекају је једнопартијски бирачки одбори увежбани да однекуд доносе листиће грађана који су, ето, морали да гласају "од куће". Када контроле нема и листић за непожељног кандидата лако је претворити у неважећи, зар не?
 
Зато је и процедура ових "избора" препуна рупа и пропуста: од потпуно непримењиве одлуке о расписивању избора до прекорачења прописаних рокова од стране изборне комисије којој не смета ни што је градски "Гласник" са датумом 23. септембар светлост дана угледао тек 4. октобра. Боље није прошао ни "Гласник" од 17. октобра, који је изашао тек у среду, 19. октобра.
 
Ту је и резервна варијанта: по Статуту Ваљева из 2019. године месне заједнице у граду и не морају да постоје!
 
Зато још једном: господо, вратите месне заједнице грађанима, оне нису ваш партијски плен!

Народна странка Ваљево