Народна странка

Народна странка Трговиште: Нелегална изградња црпне станице на локалитету Вражjи камен – Просечник

Народна странка Трговиште: Нелегална изградња црпне станице на локалитету Вражjи камен – Просечник

Јавна расправа одржана је у Трговишту 18. фебруара 2022. године о Нацрту уредбе о проглашењу и студији заштите споменика природе Вражји камен – Просечник,  на којој су учестовала физичка и правна лица, а на самој расправи изнето је мноштво примедби и сугестија. Потпредседник Народне странке у Трговишту Небојша Табаковић, након излагања студије од стране стручних људи из Министарства заштите животне средине, изнео је чињеницу да се на локалитету Вражји камен – Просечник тренутно изводе радови на изградњи црпне станице у режији локалне самоуправе Трговиште и упитао присутне људе из министарства како је могуће градити у пределу споменика природе „Вражји камен-Просечник“, ако се то подручје ставља под заштиту?

Сами представници Министарства заштите животне средине били су збуњени да се уопште један такав објекат гради на подручју предвиђеном за заштиту и на самој расправи дошло је до непријатности. Преставници локалне самоуправе у Трговишту неспретно су  покушали  да изградњу црпне станице оправдају изговором да се градња одвија у насељеном подручју, да је пројекат изградње црпне станице из периода пре доношења одлуке о стављању локалитета Вражји камен – Просечник под заштиту као и да поседују све дозволе за градњу.

На питање представника министарства „Да ли поседујете студију о процени утицаја на животну средину и да ли су затражили дозволу министарства за заштиту животне средине?“, присутни из локалне самоуправе Трговиште су одговорили да су сматрали да им није потребна. На такву констатацију представници министарства за заштиту животне средине су изнели да је „локална самоуправа Трговиште у проблему због градње на поменутој локацији без поседовање студије о процени утицаја на животну средину као и дозвола из министарства екологије“.

Општински одбор Народне странке Трговиште захтева од локалне самоуправе да се моментално престане са незаконитом градњом, а да објекат црпне станице пребаце на другој локацији како се не би нарушавао споменик природе Вражји камен-Просечник.

Поред поменутог проблема незаконите изградње постоји и проблем отпадних вода из дивље депоније, које се сливају само неколико стотина метара од места где се данас гради црпна станица, а такође у самој близини се налази и колектор отпадних вода који није у функцији уназад неколико година.

Захтевамо од Министарства за заштиту животне средине да што пре пошаљу инспекцијски наџор на лицу места и обавесте јавност о даљим корацима изградње црпне станице.

Ми из Народне странке нисмо против изградње црпне станице и новог резервоара за пијаћу воду, напротив водоснабдевање је једно од горућих проблема у самом Трговишту, тако да је потребно изградити још један такав систем и тиме постићи  комплетно и несметано водоснабдевање у Трговишту, али не по цену нарушавања и закона и природе.

Али смо против незаконите изградње као и изградње у пределу где се није вршила процена утицаја на животну средину, а ни поступци испитивања околине и утицај свих наведених фактора који могу довести до катастрофалне воде за пиће.

Општински одбор Народне cтранке Трговиште