Народна странка

Народна странка Трговиште: „Социјално рударење“ захтева смене

Народна странка Трговиште: „Социјално рударење“ захтева смене

У згради која је намењена за социјално угрожене категорије и где су функционери општине Трговиште добили кадровске станове о чему је Општински одбор Народне странке Трговиште обавестио јавност  још пре три године, по свему судећи направљен је још један, ако не законски онда у најмањ руку морални прекршај на штету становника, због чега захтевамо хитне смене одговорних.

Уназад неколико месеци ми из Народне странке у Трговишту проверавали смо сазнања да се руководилица општине бави рударењем и криптовалутама. Ова појава је још страна не само за овако мало место као што је Трговиште већ и за Србију, па смо зато били опрезни са оглашавањем.

Наиме, из добро обавештених извора смо дошли до сазнања да се садашњи председник Скупштине општине Трговиште Александар Колић бави криптовалутама или такозваним рударењем на поткровљу зграде у којој се налазе просторије и јавних и државних предузећа а то су "Трговиште ИН" (бивша дирекција за изградњу), "Туристичка организација", "Центар за социјални Рад", "канцеларија прекршајног Суда Врање", "Национална служба за запошљавање", "Простор клуба пензионера" као и станови који су намењени за социјално угрожене категорије а пренамењени у кадровске станове у којима бораве и живе функционери општине Трговиште.

Ми из Народне странке смо радили и прикупљали информације о томе ко се тиме бави и колико дуго. Међутим, бављење криптовалутама је била непознаница чак и у редовима СНС-а у Трговишту па нико томе није давао на значају. 

Чак међу напредњацима у Трговишту круже приче које је тешко проверити, а то су да председница општине Миљана Златковић и народни посланик Ненад Крстић нису знали чиме се то Александар Колић бави и на који начин, али се пре свега може рећи да су зажмурили на овај његов “хоби” и  тиме дали пређутну потврду.

Бављење криптовалутама у Србији по закону о "Дигиталној имовини" није нелегално, али у овом случају бављење овим послом председника Скупштине општине Трговиште јесте нелегално и то због простора који је користио у поменутој згради, као и због потрошње електричне енергије која је за тај посао абнормално велика. 

С  обзиром на то да су то специјализоване машине које нису нимало јефтине јер се креће од хиљаду до више десетина хиљада евра, дошли смо до сазнања да имају велику потрошњу електричне енергије али да и зарађују добро, а то у зависи од тога колика је тржишна вредност 1 биткоина. Прошле године се цена на тржишту кретала од 10 000 до 50 000 евра по једном биткоину, тако да је ово постао уносан посо за све оне који имају пара да крену тим путем. 

Да ствар буде још занимљивија највећи рачун за струју у поменутој згради (последњи од око 150 000 динара) је стизао у просторијама "Клуба пензионера" коју сами пензионери и не користе. Ми из Народне странке у Трговисту основано сумњамо да су све специјализоване машине биле прикључене на вод односно сат Клуба пензионера. 

У разговору са представником Удружења пензионера смо сазнали да он није имао никакве информације о томе ко се чиме бави у тој згради, јер они и не користе просторије уназад неколико година. Али је затечен последњим рачуном од 150 000  динара, који му је поштар дао. Претходне рачуне није виђао јер не користе просторију па је сматрао да је Општинска самоуправа плаћала само таксе. 

Очевици тврде да су машине биле закључане и под видео наџором и да нико осим председника Скупштине Колића није имао приступ потрковљу, који је пре више од годину дана поткровље уређивао специјалном изолацијом и професионалном вентилацијом којом се је одржавала температура просторије због велике количине ослобођене топлотне енергије коју производе машине. 

Ако се је председник Скупштине општине Трговиште Александар Колић бавио рударењем више од годину дана о трошку и на штету општине Трговиште и свих грађана општине Трговиште зарад свог личног профита, богаћења и куповину аута од 30 000 евра, ми из Народне странке Трговиште захтевамо од надлежних институција да преиспитају све детаље и чињенице, а пре свега:
-ко је плаћао толике рачуне за електричну енергију и колики су били рачуни? 
-да ли  је сва електрична енергија која је утрошена плаћена по рачунима или чак постоји могућност напајања испред сатова за очитавање струје? 
-чак и да је дотични председник Скупштине иселио машине за криптовалуте како се спекулише , захтевамо од свих надлежних институција да спроведу истрагу на основу трагова који су остали, а то су вентилација на самом крову зграде, антена за интернет, рачуни за електричну енергију као и простор који је  специјано изолован на поткровљу зграде.

Због свега наведеног тражимо смену актуелног председника Скупштине Александра Колића као и његову одговорност коју треба да утврде надлежни органи. 

Марко Крстић
председникк ОО Народне странке Трговиште