Народна странка

Народна странка Трговиште: Необјашњиво отказана јавна расправа о предлогу Уредбе о заштити Предела изузетних одлика „Долина Пчиње”

Народна странка Трговиште: Необјашњиво отказана јавна расправа о предлогу Уредбе о заштити Предела изузетних одлика „Долина Пчиње”

Јавни увид и јавна расправа о Нацрту уредбе о проглашењу и студији заштите Предела изузетних одлика „Долина Пчиње“ заказана за уторак 11. јануар 2021. године са почетком у 13 сати  у Трговишту отказана је без икаквог обавештења јавности. Ми из Народне странке у Трговишту смо јуче дошли на заказану расправу како би  имали увид "у студију заштите Предела изузетних одлика долине Пчиње".

На самом улазу смо затекли директора Дома културе који нас је обавестио да он нема сазнања да се било каква расправа одржава у малој сали, да га нико није обавестио, а чак ни поднео захтев за коришћење мале сале Дома културе у Трговишту. Међутим, ми из Народне странке заједно са још 5 наших пријатеља које је занимала јавна расправа, смо ушли у Дом културе и сачекали 15 минута у празној малој сали, надајући се да ће неко да се удостоји и дође да обавести нас присутне шта се дешава и због чега се најављена расправа не одржава. 

Сматрамо да је јавна расправа о заштити Предела изузетних одлика Долине Пчиње од интереса свих грађана општине Трговиште, с обзиром на то да  нам је река Пчиња са њеним протокама, као и сав биљни и животињски свет са ендемским врстама угрожена изградњом мини – хидроелектрана, дивљим депонијама и недостатаком риболовачког удружења које не постоји, а самим тим имамо нелегалан риболов на разне начине. 

Тражићемо и захтеваћемо ревизију студије, као и поновно испитивање и истраживање горњег тока Пчиње као и свих притока. Постоји толико заштићених ендемских врста биљног и животињског света, попут речног рака, кркуше, бркице, па и велики број биљака, међу којима се налази двоштитасти шаш која се налази у црвеној књизи. 

Подневље од културног и историјског значаја у општини Трговиште које би требало да буде под заштитом, јесте Козји Дол где се налази манастир Преобразење Господње као метох манастира Прохора Пчињског, а где је зпланирана изградња МХЕ на реци Козидолки. 

Захтевамо да се обавести јавност због чега није одржана јавна расправа, из којих разлога као и, ако је одложена, да се обавестит за који датум. Ово није политичко питање већ питање свих нас који живимо у Трговишту и околини, питање будућности и питање које не сме да буде прећутано или јавна расправа одржана “тајно” или про форме.

Марко Крстић
председник ОО Народне странке Трговиште