Народна странка

Народна странка Смедеревска Паланка: Азбука пропадања образовања

Народна странка Смедеревска Паланка: Азбука пропадања образовања

У последњем свом излагању, Јелена Кузмановић, која је члан Главног одбора Народне странке, нагласила је све тежу ситуацију у образовању и с тим у вези конференција за медије која је одржана у просторијама Народне странке Смедеревска Паланка имала је за циљ да изнесе све непобитне чињенице у каквом се стању наше образовање, данас налази.

Наиме на самој конференцији за медије изнете су чињенице за које се верује да на најједноставнији начин показују “азбуку пропадања образовања” у нашој земљи која полако, али сигурно чини да се све више наше деце школује у условима који су непримерени.

Политички слоган владајуће странке “За нашу децу” који је био актуелан на последњим изборима само је политички памфлет који је служио за једнократну употребу.

Реално стање по питању материјалне опремљености у нашем образовању је лоше, јер са подацима са терена којима Народна странка располаже, данас у 21. веку у Србији, упркос изјавама које готово свакодневно слушамо на медијима, стање у нашим школама може се исказати следећим подацима, а то су: да све школе немају данас сва неопходна наставна средства, да поседују  школске клупе, које су старе више деценија, неодговарајућа висина клупа у којима седи ђак првак и дете које је осми разред, тежина ранца која је незразмерна физичкој грађи деце, стара и похабана наставна средства која нису функционална и не прате нове трендове, спортске сале које располажу спортским реквизитима који нису у добром стању, храна која се служи ђацима која нема адекватну калоричност и многе друге неправилности које су уочене.

По питању хигијене у нашем школству истакнуто је да је ситуација веома алармантна те да у ситуацији пандемијске кризе која је је тренутно актуелна то стање је неодрживо. Наиме реч је о чињеници да данас у Србији неке школе немају тоалет папир и сапун, као ни пијаћу воду у школским установама што само додатно повећава могућност неадекватног одржавања хигијене и угрожава ђаке. Самоиницијативне акције просветних радника са циљем решавања овог проблема огледају се у апелима према родитељима који сапун, тоалет папир због своје деце дају од куће. У уређеној земљи каква тежимо да будемо о овом проблему требало би да се брине држава.

У вези са темом за права просветних радника изнета је чињеница да упркос апелима просветних радника који континуирано указују на лоше стање у појединим школама, чињеница да се директори бирају по принципу партијске подобности додатно отежава решавање проблема везаних за ситуацију у школама, те да апели у већини случајева остају неуслишени.

На конференцији за медије истакнут је и проблем везан за тему тужби просветних радника у вези рада са децом са сметњама у развоју по индивидуалном просветном плану. Истакнуто је да колективним уговором су регулисана права и обавезе просветних радника који раде са децом са сметњама у развоју те да је тим уговором дефинисано да се просветним радницима даје додатак на плату, што на жалост у пракси није случај, годинама уназад. Ова ситуација узроковала је покретање тужби од стране просветних радника, који су се самостално организовали. Упркос чињеници да је правда на страни просветних радника што се огледа у чињеници да су неки просветни радници већ добили пресуде на суду, истакнуто је да се врши велики притисак на друге како не би поднели тужбе и остварили своја законом загарантована права, што Народона странка осуђује.

Народна странка у будућности основаће стручни тим који ће се бавити овим питањима, али како је наглашено са људима који долазе непосредно из учионице. Нажалост, промене набоље у вези ситуације у нашем образовању могуће су у пракси тек након избора, обзиром да је постало више него јасно да ова власт немам нити знање, а ни неке претеране воље да ситуацију у нашем школству промени. Битност теме и доза озбиљности са којом Народна странка приступа проблему образовања код нас огледа се и у тврдњи која је изнета на конференција и то: Можда ученици чине само 20 одсто наше популације, али чине 100 одсто наше будућности. 

Конференцију можете погледати: