Народна странка

Народна странка Шид: Власт да обезбеди сталног лекара у Илинцима и хитно заврши реконструкцију пута у Јамену

Народна странка Шид: Власт да обезбеди сталног лекара у Илинцима и хитно заврши реконструкцију пута у Јамену

Општински одбор Народне странке Шид је у склопу својих активности кренуо у обилазак свих месних заједница на територији наше општине. Током тих обилазака обавештавацемо јавност о проблемима које смо затекли на лицу места, као о сумњивим радњама локалне самоуправе на челу са Српском напредном странком, нелогичностима, притисцима и осталим стварима са којима се сусрецете наши драги суграђани.

Село Илинци годинама вапи за зградом нове здравствене амбуланте, али више од тога вапи за сталним лекаром који би са, потпуном, сигурношћу покривао и та мала два дана која је у обавези у току недеље.

Нажалост локална управа је решавању тог проблема приступила обрнутим редоследом. Прво је направила велелепну амбуланту, јер од плате лекара који би долазио два пута недељно и пружао преко потребну услугу грађанима Илинаца, није могуће напунити џепове челника локалне управе. 

ЦЕНА ОВЕ ЗГРАДЕ ЈЕ НИ МАЊЕ НИ ВИШЕ НЕГО ВИСОКИХ 25,7 МИЛИОНА ДИНАРА (220 хиљада евра)!

На цену изградње од 1 850 евра по квадратном метру "је вероватно утицао положај зграде, сам центар села, приступачност, добра инфраструктура и вероватно низ изванредних ставки које могу ову зграду да приближе цени изградње као да је у Бечу, а не у Илинцима".

Зграда је завршена и ако се не зна на који начин је извршен одабир извођача радова, јер као што је речено овдесве иде од позади. Прво се зна цена објекта па се онда извођачи јављају, уместо да извођачи сами дају цену и да се одабере најповољнија понуда.

Зато захтевамо од локалне управе, предвођене председником општине Зораном Семеновићем, као и председницу савета МЗ Илинци Тијану Ђурђевић да обзнане и обавесте јавност како и на који начин је изабран извођач радова?

Сад кад је зграда завршена постоји претходни, односно први, проблем, село нема сталног лекара чак ни за два дана у току недеље, тако да долазимо да је зграда чија је цена коштања 1 850 еура по квадратном метру и даље празна и не користи се у првобитној намени.

Зато поново захтевамо од председника општине Зорана Семеновића и председнице савета МЗ Илинци Тијане Ђурђевић да обавесте јавност шта чине поводом решавања статуса сталног лекара у селу Илинци?

Колико смо чули од локалног становништва постоји намера да зграда привремено промени своју првобитну намену и у њу буду смештена деца вртићког узраста, што би такође било врло изненађујуће, јер је у периоду од 2018 до 2021 године у Илинцима зграда школе у коју такође иду и деца млађих узраста, два пута реновирана.

Захтевамо од председника општине Зорана Семеновића и председнице савета МЗ Илинци Тијане Ђурђевић да објасне ако је неопходно измештање најмлађих чему реконструкција и обнављање зграде школе?

И ту долазимо до главног питања због чега је ово сумњиво и нелогично, или једноставно показује сву незрелост и неспособност руководећих људи општине Шид и Месне заједнице Илинци (сви су кадрови СНС-а), чему зграда нове амбуланте од 25,7 милиона динара или 220 хиљада евра. Да ли је заиста било само битно узети проценте у своје џепове?

Након Илинаца, обишли смо Јамену. У том селу је урађен пут ка Рачиновцима са обећањем отварања граничног прелаза. По пројекту је требало да се уради пут, пратећа инфраструктура, каналска мрежа, као и сам гранични прелаз. За пројекат је плаћено 180.000.000,00 (милиона) динара, или 1,55 милиона еура фирми  “Катаго” из Руме. Иначе та фирма је “пословни пријатељ” са председником општине Зораном Семеновићем,  још из времена када је био директор Јавног стамбеног предузећа. Паре су авансно уплацене, али пројекат није заврсен. 

ПИТАМО ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ:

1. Када ће бити комплетно завршен пројекат?

2. Када ће се отворити гранични прелаз? Заправо да ли ће се икад отворити гранични прелаз?

3. Зашто авансне уплате за овај пројекат?

4. Зашто нису поднели захтев за отварање граничног прелаза? Да ли је могуће да сам председник или неко из његове администрације није успео да се распита и сазна каква је процедура када се отвара гранични прелаз?

Суштина је следећа, намера јесте добра и неспорно да би изградња овог прелаза донела само бенефите и бољитак грађанима Јамене и околних села, да би се растеретио саобраћај преко осталих граничних прелаза, али онда је на дело ступила чувена Напредњачка глупост!

И на крају једно велико ЗАШТО господо напредњаци? Зашто морате да покварите све што је корисно? Зашто морате све да запрљате?

Сами се склоните док је време!

Народна странка Шид