Народна странка

Народна странка Шабац: Пројекат Рио Тинта угрожава питку воду

Народна странка Шабац: Пројекат Рио Тинта угрожава питку воду

Народна странка Шабац упозорава да у Мачванском округу постоји преко сто локација на којима се налази опасни отпад, који се неадекватно чува, а службе и институције не врше никакву контролу над њима.

Шабац је већ еколошка бомба! Проблем експлоатације јадарита који је у плану компаније Рио Тинто тренутно је најважније питање свих грађана западне Србије и Србије уопште
Неодговорним поступањем вршилаца власти, дозвољено је  истраживање на 700 бушотина. Ми постављамо питање стручној јавности и надлежнима да ли постоји студија о утицају на животну средину за сваку бушотину посебно?

Пошто крајем године истиче уговор о истраживању, Република Србија нема никакву обавезу према компанији Рио Тинто.

Уколико би дошло до експлатације руде сигурни смо да би дошло до угрожавања и загађења пијаће воде. Овим путем скрећемо пажњу јавности да грађани Шапца користе за пиће дринску воду! Посебно наглашавамо да се испод Шапца налази једно од највећих подземних језера чисте пијаће воде у западној Европи! Уколико би опасни канцерогени метали доспели до тог подземног језера, то би учинило наше животе немогућим.

Због тога се Народна странка од самог почетка укључила у борбу против пројекта Рио Тинта. Позивамо одговорне у власти као и оне који нуде неке компромисе да врате "обећања" ,занемаре лични интерес и да се стриктно придржавају закона.

Народна странка Шабац