Народна странка

Народна странка Раковица: Напредњачка Потемкинова села

Народна странка Раковица: Напредњачка Потемкинова села

Општина Раковица годинама на свом Фејсбук профилу са усхићењем износи тврдње како радови на реконструкцији Булевара патријхарха Павла напредују, али истина и чињенице на терену  показују другу реалност.

Да подсетимо – ово је једини капитални пројекат у општини Раковица који је започет од почетка владавине Српске напредне странке. Радовима на новом изгледу булевара предходило је измештање корита реке Точидерке и изградња новог моста у улици Пере Велимировића, са потребном инфраструктуром. Прва фаза ових предрадова почела је у марту 2018. год са роком завршетка у јуну 2019. 

Садашње стање на терену показује да ће обећани рокови бити пробијени, јер је присуство грађевинске механизације и радне снаге на терену неадекватно потребама посла. До сада је измештен део реке и изведен мост у улици Пере Велимировића.


Како предрадови овог пројекта увелико касне, а најављени датум почетка извођења четири траке нове коловозне конструкције нису ни на видику, завршетак радова грађани могу очекивати у далекој будућности.

За осам година владавине Српске напредне странке у општини Раковица још увек нису одрађени важни грађевински и инфраструктурни радови који су обећавани да би се побољшао квалитет живота становника.

Из општинског буџета све време се врши санација и реконструкција улица у МЗ Ресник и Миљаковцу 3, по најблаже речено, чудном критеријуму избора и приоритету важности. 

Све реконструкције и асфалтирања улица на Миљаковцу 3, изводе се без планских и урбанистичких докумената, где би због повећаног броја становника и великог броја дивље изграђених породичних кућа у последњих 25 година,  неопходно било израдити плански документ саобраћајне инфраструтуре у односу на постојеће стање изграђености на терену и извести саобраћајнице и приступне улице које би имале функционални карактер. 

Уместо тога општинска власт по свом нахођењу асфалтира поједине улице по жељи и партијском приоритету, на потпуно неприхватљив начин извођења радова без поштовања грађевинске струке, израде хабајућег слоја, асфалтног застора и др – већ се сви радови своде на „мршаво“ афалтирање прашњавог пута налик сеоским сокацима. Иста је ситуација и са решавањем проблема канализационог система који у овом делу није изведен и користе се септичке јаме, а најављено решење и купљене цеви канализације опет су постављене парцијално и неплански.

Као најбоље решење саобраћајног проблема постављене су линије мини бус-а, које ретко саобраћају и капацитет путника у њима је неприхватљив за толику популацију. 

Иста ситуација је у МЗ Ресник где су радови на асфалтирању и санацији улица нешто чешћи, јер је тај део општине познат у народу као „Миличкоград“ где живи државни секретар у Министарству унтрашњих послова Мирослав Миличковић, који је кратак период био и председник општине, а који је и данас присутан на промоцији сваке реконструкције паркова, дечијих мобилијара и улица.

Међутим, осим што су реконструкције у режији општинских органа корисне за сликање Миличковића и општинских челника, квалитет тих радова углавном је упитан. Наиме, често се дешава да због непрофесионално изведених радова на реконструкцији улица општина поново по други и трећи пут асфалтирају исте деонице, као што је био случај у септембру ове године где су поновљени радови у улици Славка Миљковића у Реснику, јер у првом покушају извођач није био у стању да одреди бочни и подужни нагиб улице и изнивелише га са поклопцима кишне и фекалне канализације.

Нажалост све остале МЗ нису важне, њихове саобраћајнице, водовод, канализација и тротоари и проблеми су у другом плану и зависе од процене надлежних где живи највећи број њихових гласача.

У прилог квалитета радова који се изводе у време владавине СНС-а говори и случај од пре 4 године када је општина из два пута санирала део улице Мишка Крањца (од просторија странке СНС и дела улице Борска) али је заборавила да премости и реши део канализационе мреже испред Дома културе Раковица и школе „Машински образовни центар“ која плави ове установе годинама.

Када се узме у обзир квалитет радова мањег обима, попут асфалтирања појединих улица, уређења паркова и слично, грађани Раковице су оправдано сумњичави у погледу тога када ће и каквог квалитета бити радови на реконструкцији Булевара патријарха Павла.

Повереништво Народне странке Раковица