Народна странка

Одбор за просвету Народне странке Београд: Ђаци препуштени сами себи - где ће и шта ће обедовати?

Одбор за просвету Народне странке Београд: Ђаци препуштени сами себи - где ће и шта ће обедовати?

Школске кантине у београдским школама издате су под закуп или су запостаљене и девастиране, док су ђаци као последица тога приморани да трче на киоск да купе брзу и здравствено упитну храну.

Министарство просвете Републике Србије има законску обавезу да контролише исхрану и квалитет исхране деце у школама, за коју исхрану су одговорни директори који треба да спроводе ову обавезу Министарства. Али у пракси то се не дешава.

Правилна исхрана и физичка активност битни су за нормалан раст и развој деце, али о њима не брину и не воде рачуна они који су за то одговорни према закону а то су Министарство просвете и директори већине школа.

То што се данас нуди у школи или у непосредном окружењу школа као оброк сигурно је далеко од здравог оброка за децу тог узраста.

У већини школа школске кантине-кухиње или су запостављене, или су издате под закуп онима чији је превасходни интерес остваривање профита. У кантинама се нуде разна пецива, пите, кобасице, виршла или сендвичи који су високо калорични, што за последицу има да је због неправилне исхране 30 одсто ученика гојазно.

Друга опција је да родитељи дају деци новац да купе храну на киосцима „брзе хране“(другог избора немају или да буду гладни или ношење сендвича од куће).

Таква култура „једи и иди“ и снижавање нивоа социјалне интеракције између родитеља и деце, значи да деца чешће сама праве избор хране коју ће конзумирати без икакве контроле и сугерисања.

Правилна исхрана унапређује образовни потенцијал, а образовани људи су здравији. Неправилна исхрана или инфекције могу водити у болести малнутриције (потхрањености) које повратно редукују образовни потенцијал, али нажалост некада и неповратно. 

Зато исхрана мора бити есенцијални елемент школе која промовише здравље у циљу очувања и унапређења здравља ученика, наставника, породице и других чланова заједнице.

Едукација о храни и култура исхране су основни услов за здравље деце у школама.

РО за просвету Народне странке Београд препоручује:

- у свакој школи обезбедити инфраструктуру са свим неопходним елементима за отварање ђачких кухиња;

- поштовати препоруке лекара, нутрициониста и гастронома које су засноване на савременим сазнањима о исхрани и здрављу, где се истиче потреба за смањењем уноса масноћа, шећера и дргих лоших животних намирница, а повећање уноса свежег воћа, поврћа, биљних влакана и сл;

- законским путем дефинисати обавезе директора школа како би се обезбедила брига о стандардима исхране коју деца конзумирају док су у школи;

- на овим принципима заснована исхрана у школи и породици треба да обезбеди одговарајућу исхрану, тако да деца могу одржавати добар ниво здравља и учења у школи.

Доста амбициозни, релативно обимни и тешки наставни програми у нашим школама значајно исцрпљују менталне и физичке капацитете ученика, због чега је неопходна адекватна исхрана у школама.

Оброк има за циљ да надокнади нутритивне-енергетске потребе ученика у најважнијем добу дана. Наиме, познато је да физичка и ментална способност ученика опада после 3 часа и то је тренутак када добро сачињен школски оброк враћа опалу способност за праћење наставе. 

Потреба за овим оброком код нас је утолико већа, јер велики број деце долази у школу без доручка, што потврђују национална истраживања. Организована и избалансирана исхрана ученика у школама, даје највеће могућности за корекцију неправилности породичне исхране и унапређење здравља деце, тако да школе треба да имају велику улогу у кориговању грешака у породичној исхрани и промоцији правилне исхране у породици.

Сматрамо да је обавеза школе да наше ученике научи да препознају погрешне навике у исхрани и развију потребу да усвоје здраве навике засноване на препорукама стручних људи, лекара, нутрициониста, гастронома.

Циљ је да деца буду информисана о значају воћа и поврћа у исхрани и да их мотивишемо да сами себи припремају здраве оброке. Усвајање правилне исхране у овом узрасту је важно за изградњу њихових здравствених потенцијала за целокупан живот. 

Проф. др Милијанко Ј. Портић 
РО за просвету Народне странке Београд