Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Две школе без грејања, а власт гледа како да профитира

Народна странка Петровац на Млави: Две школе без грејања, а власт гледа како да профитира

Данас је Дан просветних радника у Србији. Ко не буде читао овај текст, неће то ни знати. Овај дан је свака власт симболично обележавала на свој начин, у складу са својим "сензибилитетом". Некада су то биле прославе, новчане награде, пригодни културно-уметнички програми, преко свечаних академија, све до позоришних представа и неформалних коктела. Можда би се кроз ове промене начина обележавања могао извући закључак о промени односа власти према образовању.

Ове године неће бити никаквог обележавања. Чак ни симболичног. Нема се новца за те сврхе, школски буџети се смањују, локална власт штеди за изборе, епидемиолошке мере одређују друштвени живот. Неће бити чак ни избора нај-радника по школама, што је одавно изгубило свој смисао јер се претворило у демонстрацију нечије популарности, а не вредновање професионалних заслуга. Још је рано причати о просвети и образовању. Избори су тек на пролеће. Биће времена за заклињање у образовање као стуб друштва и државе, као и "традиционално" повећања плата пред изборе. Да не би овај празник прошао тако неприметно, побринула се (као и увек) наша локална самоуправа.

У једној Oсновној школи са подручја наше општине, дошло је до хаварије на котлу за централно грејање. Квар се десио, гле чуда, на самом почетку грејне сезоне. Ко би се иначе бавио грејним инсталацијама ван грејне сезоне. Овај догађај није био толико непредвидив, узевши у обзир старост котла и услове његове експлоатације. Наравно, о буџетском планирању средстава текућег инвестиционог одржавања или замене дотрајале опреме - ни говора. У условима непостојања резервних средстава, смањеног буџета, непризнатих трошкова - требало је наћи начин за набавку новог котла. Школски одбор је наравно изгласао потребне одлуке, а новац је затражен од - локалне власти. Како ће то правно бити спроведено - видећемо. Много је лакше када имате дисциплинован школски одбор који ће "савесно" изгласати све што је потребно. Овај одбор се својевремено формирао рекордно дуг временски период, уз неколико "непризнавања" од стране локалне власти. Зато је и тако квалитетан. То што су се ученици и наставници неколико дана смрзавали по учионицама у зимској гардероби за власт није толико битно.

У другој Oсновној школи са подручја наше општине, скоро реновираној, десила се слична ствар. Нови котао за централно грејање, који је радио једну грејну сезону, не може се више користити. Због грешке у пројекту или димензионисању капацитета, овај котао није могао да адекватно загреје школске просторије - тако да је радио максималном снагом све време грејне сезоне (24 сата дневно, 7 дана у недељи). Због таквих ненормалних услова рада дошло је до деформисања конструкције и потпуне неупотребљивости за даљи рад. Произвођач, наравно, није хтео да уважи рекламацију јер уређај није коришћен у прописаним условима. Можда ће га откупити као показно средство сервисерима и будућим купцима како се може уништити котао централног грејања за једну грејну сезону. И овде је дисциплиновани школски одбор изгласао одговарајуће одлуке за куповину новог котла за грејање, наравно о трошку свих нас.

У истој школи, након годину дана од реновирања и потрошених 750.000 евра, појавиле су се мистериозне флеке на плафонима учионица праћене јаким непријатним мирисом који онемогућава нормалан рад. Како смо незванично истражили, проблем ствара кондензована влага у комбинацији са блатним малтером (земља са "каратавана"), који није уклоњен са тавана пре постављана плафонских гипсаних плоча. Да ли треба напомињати да је пројектном документацијом предвиђено (и плаћено) потпуно уклањање блатног малтера. Неспособност, незнање, нестручност... Појмови који од честог помињања почињу више да губе свој значај. Ко ће отклонити насталу штету и о чијем трошку? Гарантни рок извођача радова - шта то беше? Која је одговорност стручног наџорног органа у свему овоме?

На крају, желимо да се захвалимо нашим суграђанима што ће финансирати набавку грејне опреме за две школе (вероватно и санацију "златне" школе) и тако на најбољи начин допринели обележавању Дана просветних радника у Србији, својим конкретним доприносом побољшању услова рада у нашим школама.

Народна странка Петровац на Млави