Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Напредњаци злоупотребљавају и реновирање школе зарад личног профита

Народна странка Петровац на Млави: Напредњаци злоупотребљавају и реновирање школе зарад личног профита

Реновира се још једна школа у нашој општини. У питању је ОШ "Света Михајловић" Буровац - зграда издвојеног одељења у Табановцу. Још једна намера вредна хвале, све док не установимо праве мотиве и разлоге. Да ли је у питању искрена брига за услове у којима се одвија настава (у шта би искрено желели да верујемо), или још једна прилика привредним субјектима да искажу своју друштвену одговорност у виду "добротворних" прилога - под неспорном заштитом узвишеног циља? Закључак донесите сами.

На јавни позив за наведене радове одазвало се 5 понуђача. Конструктивна промена у односу на претходне позиве када је пристизала углавном по једна понуда. Разлог мање за сумњу у регуларност локалних јавних набавки. Можда...

Процењена укупна вредност трошкова реконструкције поменутог објекта била је 11.559.890 динара (без ПДВ-а). Вредност закљученог уговора са понуђачем који је дао најповољнију понуду износи 5.832.790 динара (без ПДВ-а) - за половину мања од процењене (што би наш премијер рек`о - за 100 одсто мања). Узевши у обзир несразмерност наведених цифара, намећу се два закључка.

Први закључак, да је процењена вредност јавне набавке последица нечијег незнања, нестручности и неспособности. То и није тако ретка појава у органима и службама наше локалне самоуправе. О кадровским и персоналним решењима владајуће партије на нивоу наше општине, не може се рећи ништа похвално. Све знамо и сви се знамо (на њихову жалост).

Други закључак, да је пронађен нов начин фаворизовања одређених "блиских" привредних субјеката као понуђача у поступцима јавних набавки. Реално процењена вредност јавне набавке, поред буџетског планирања трошкова, обично служи понуђачима да прецизније одреде вредност своје понуде водећи рачуна о балансу између реалних трошкова и остварене зараде. Из тог разлога понуђачи теже да њихова понуда буде што ближа процењеној вредности како би повећали профит, а са друге стране довољно нижа како би била конкурентна у односу на остале понуђаче. Нереално високо процењеним вредностима јавне набавке ствара се лажни утисак код понуђача како се отвара могућност високе зараде, узевши у обзир низак удео реалних трошкова у званичној процени. То се и десило код два понуђача чије су вредности понуде биле близу процењене вредности јавне набавке и као такве финансијски далеко превазишле остале понуде.

Занимљиво делује податак да је понуђач са којим је закључен уговор своју понуду предао последњи, само 2 сата пре истека рока за достављање. Да ли су му недостајале неке битне информације, да ли је морао да обави додатне консултације или је свесно минимизирао профит како би уштедео финансијска средства грађана општине Петровац - за сада не можемо поуздано знати. За сада.

Остаје да видимо какве ће резултате дати потрошених 50.000 евра на 260 м2 за 27 календарских дана. Надамо се да ће наџорни орган овог пута савесно одрадити свој хонорар од 4.000 евра, како се не би поновили пропусти у квалитету изведених радова као у случајевима неких претходних реконструкција школа. Не сумњамо да ће сви организациони нивои власти и у овом случају добити припадајући део "захвалности".

На крају, једино се плашимо да у свим тим новим и реновираним школама неће имати ко да борави, као што се то већ дешавало у нашој општини. Да ће на крају највећу корист (материјалну и нематеријалну) из свега имати они који то најмање заслужују.

Народна странка Петровац на Млави