Народна странка

Народна странка Петровац на Млави: Локална власт необјашњиво уништава животну средину

Народна странка Петровац на Млави: Локална власт необјашњиво уништава животну средину

У центру нашег града посечено је здраво дрво на месту где се налазило годинама. Догађај који би до пре извесног времена прошао потпуно непримећено, за разлику од садашњег тренутка када смо сви силом прилика постали еколошки освешћени. Лепо звучи, али још увек далеко од истине. Наведени догађај је ипак прошао неприметно судећи према потпуном одсуству било какве реакције.

Изгледа да је по јадно дрво погубно било место где се налазило. Мали комад земље на коме је расло, ограничен издигнутим ивичњаком, није могао да прикупи довољно кише са околних површина. У борби за преживљавањем, не чинећи никакву штету другом, пустило је корен на погрешну страну. Довољан и ишчекиван разлог за брзу акцију.

На место ишчупаног могло је бити посађено ново дрво чији би корен недостајућу влагу тражио у дубини земљишта, као што је то урађено 10 метара даље низ улицу. Међутим то дрво 10 метара даље не заклања фасаду новог продајног објекта под заштитом државе. Да је било мудрости (која се још увек нажалост не може купити новцем) и добре воље, на том месту се могла посадити и нека жбунаста биљка која не би реметила монументалност ове личне грађевинске задужбине. Одавно је познато да се у овом крају недостатак личних интелектуалних врлина покушава (неуспешно) надоместити што већим бројем спратова и квадратних метара.

Теме у вези са заштитом и очувањем животне средине које су нам се пре извесног времена чиниле тако далеким и неразумљивим, сада су нас директно погодиле кроз стање у коме се налази река која протиче кроз наш град, вода коју пијемо, ваздух који удишемо. Постоје одређени људи који чак и у овој области имају константну потребу за сталним доказивањем како за њих не важе исти закони као за остале грађане. Можда је то нека унутрашња потреба да се нечим истакну у овим мутним временима, јер нису имали ниједан лични квалитет којим би то учинили онда када су постојали некакви уређени односи у друштву и држави.

Иронично делује чињеница да је главни иницијатор наведеног догађаја фирма која својим именом и заштитним знаком симболизује здраву животну средину. Док се на истом месту налазио стари, далеко мањи објекат исте фирме - дрво није представљало сметњу. Када су се изглед, архитектонски стил и габарити објекта променили - дрво је почело нарушавати изузетну стилску уједначеност са суседним зградама и изненађујуће добро изведену интегрисаност у регулациону линију и општи изглед улице. Данас као субјективни чланови потрошачког друштва имамо ту слободу да своје ставове и мишљења можемо изразити избором објеката (фирми) у којима ћемо потражити потребне производе или услуге.

Како су добијена одговарајућа одобрења за сечу стабла и под којим условима, ко се коме и колико "захвалио" - сазнаће се. Неке ствари срећом не застаревају тако брзо. Исто важи и за поштовање законских процедура при изградњи поменуте задужбине.

Све наведено је требало да покаже 2 ствари: да је данас уз помоћ новца (буквално) све могуће, као и да нам се свима може догодити изненадно сазнање како се налазимо на погрешном месту - нечијом самовољном одлуком или нелегално донетим законом. Да ли ћете тада остати без личне имовине, запослења, могућности школовања, некретнине у приватном власништву или средстава за живот - зависиће од онога ко ће покушати да вас на овај начин дисциплинује. Традиционална појединачна одбрана сопственог кућног прага у овим околностима није више могућа. Ако чекате да ви или ваш дом будете нечим непосредно угрожени како бисте реаговали - тада ће већ бити касно.

Народна странка Петровац на Млави