Народна странка

Народна странка Ниш: Апел власти са конкретним мерама против аерозагађења

Народна странка Ниш: Апел власти са конкретним мерама против аерозагађења

Сада се већ слободно може рећи да Ниш „болује" од хроничне загађености ваздуха и да се стање „пацијента“ рапидно погоршава. Нажалост, ове године је грађане Ниша загађеност додатно погодила у комбинацији са вирусом који немилосрдно показује свој штетни потенцијал. Тема није вирус, то није нешто за шта у овом тренутку постоји решење, осим апела свим грађанима да се понашају одговорно и заштите себе и своје најмилије.

Тема је заправо више пута обрађивана и грађанима јако добро позната, а то је да је Ниш по многим параметрима, један од најзагађенијих градова Балкана. Сведоци смо да је загађеност ваздуха штетним честицама претходних недеља обарала рекорде, што је изазвало лавину негативних коментара наших суграђана. Већина њих је делила мерења уз коментаре „докле више“... И, као да је неко услишио наше молитве и испунио жеље, дошло је до пораста температуре и ветра, па самим тим и до нешто мање загађености ваздуха. 

Да ли је потребно да се као друштво вратимо у период паганских обреда којима су наши преци призивали кишу? Да ли смо принуђени да очекујемо помоћ неке „више силе“, јер руководство овог града нема ни воље ни знања да се по овом и по многим другим питањима коначно помери са мтрве тачке?!

Подсећамо јавност да се Градски одбор Народне странке у Нишу у претходном периоду континуирано обраћао јавности и челницима града по овом питању, предложивши пре тачно годину дана 7 конкретних мера* које би, да су испоштоване, сигурно значајно смањиле проблем загађења ваздуха у Нишу. 

Проста критика власти сигурно неће променити фактичко стање ствари, и управо зато је и пружена наша стручна помоћ у виду предлога мера, давно пре почетка и ове грејне сезоне. Очигледно је да ништа од њих није усвојено, загађење је превелико, а објашњење за такав политички аутизам и неодговорност је можда најбоље потражити од самих представника власти.

Народна странка ће наставити са својим саопштењима (апелима) као и конструктивним предлозима у нади да ће се пробудити свест људи који руководе градом, како би сада, када је то најважније, коначно показали разумевање и бригу за здравље својих суграђана.

* https://www.narodna.org.rs/vesti/lokalne/nis-zagadjenje-vazduha-sve-vece-vlast-ne-reaguje

Предлози мера:

1. ЈКП Градска Топлана је све велике котларнице пребацила на гас а сада прелази на пребацивање оних мањих. Ово је посао који се мора завршити до почетка наредне грејне сезоне.

2. Велики број локалних топлана по установама још увек користи мазут или угаљ. Град им мора помоћи да што пре пређу на гас. (Медицински факултет, Хигијенски завод, Универзитет…)

3. Сачинити катастар загађивача на основу кога ћемо имати прецизне локације и интензитет свих загађивача.

4. Повећати и број мерних места квалитета ваздуха, како би резултати били репрезентативнији.

5. Велики број грађана је због скупог грејања преко ЈКП Топлана прешао на друге изворе енергије који загађују животну средину. Неопходно је смањити а не поново повећавати цену грејања, како би се грађани вратили или почели да користе грејање преко ЈКП Топлане.

6. Размотрити а потом и отпочети са програмом субвенционисања домаћинстава на територији града Ниша за грејање на пелет или путем топлотних пумпи вода/вода или земља/вода, као и осталих видова грејања која не угрожавају животну средину или то чине у знатно мањем степену.

7. Што пре и озбиљно приступити организацији округлог стола на коме ће струка дати своје предлоге за дугорочно решење загађења у нашем граду.

Народна странка Ниш