Народна странка

Народна странка Зрењанин: Слатки снови и кисело грожђе

Народна странка Зрењанин: Слатки снови и кисело грожђе

Градоначелник Зрењанина огласио се чак 48 сати након трибине одржане  у Перлезу, на тему утицаја фабрике за рециклажу Feitiansuye на животну средину и становнике овог зрењанинског насељеног места!  
Вероватно је толико требало страначким ПР стручњацима, доведеним из Београда и Новог Сада, запосленим на буџет и терет грађана Зрењанина, да покушају да спасу шта се спасити може.

Наравно да градоначелник није одговорио на кључна питања, између осталих и: зашто се повећава капацитет пријемног складишта уколико се не планира повећање капацитета производње и зашто је предузећу регистрованом за рециклажу пластике издата дозвола за складиштење и третман муљева? Да ли се омогућава предузећу да на мала врата изврши повећање капацитета? Да ли се овом предузећу омогућава да на основу издате дозволе преузима, складишти и третира отпадне муљеве? Који су капацитети, које су примењене технологије? Питања је превише, а одговора премало!

Најзад, градоначелник је у маниру доброг штребера дословце поновио оно што му је спремљено, добро одмерен микс ранијих изјава председника и премијерке, зачињен са тек нешто мало локалних фраза, како не би звучало као потпуни скуп општих места.

Колико су испразне речи тренутног градоначелника говоре и чињенице да он прича о градњи, изградњи и индустријализацији, али за својих годину дана вођења градске администрације, не постоји ниједна инвестиција или фабрика коју је он сам донео. Буквално ниједна!

Али, хајде да дамо градоначелнику бенефит сумње, како би то елоквентно рекла министарка за људска права, и да погледамо шта се то у ствари толико инвестирало, изградило и отворило у Зрењанину?! Готово ништа! Осим помињаног Feitiansuye, у Перлезу, која запошљава укупно 21 радника, од тога девет наших људи! Фабрика воде је пропала у мандату овог градоначелника, обилазница око града не делује да ће скоро, а ни сам градоначелник ничим није допринео да се ова сага приведе крају, зрењанинска топлана врши ремонте и сервисе на мрежи кад им време није и када већ увелико треба да покрећу топле пробе, па и да пале грејање како би се наши најмлађи и најстарији суграђани колико- толико огрејали. У мандату овог градоначелника грађани се греју на рерну, како је то изјавила једна наша суграђанка на скоро одржаним протестима због грејања. Ако градоначелник, када спомиње инспекцијске и друге надзоре, мисли на Линглонг, подсетићемо да је и у томе прилично омануо, јер издато решење инспектора о рушењу објеката који су започети без дозволе није извршено, дакле још један камен бачен у бунар! Да не улазимо у крајње проблематичан облик израде студије утицаја за Линглонг, која је морала бити урађена јединствено за цео комплекс постројења, уз обавезну употребу најновијих БАТ-ова (Best Available Бест Technologies – прим.аут.). Толико пропуста је било у самој студији да смо имали више десетина суштинских примедби.

Можда као лични успех градоначелник жели да истакне продужење рока компанији ESSEX за испуњење уговорне обавезе запошљавања радника, на основу које јој је одобрен попуст 50% на куповину земљишта, или то ипак није успех? Да ли се и директно уговарање посла без спроведене јавне и транспарентне процедуре са свим елементима учешћа јавности, иако законски покривено слично као и у случају фабрике воде 2018, и иако крајње неопходно овом граду, може назвати мудрим потезом једног лидера? Ни близу!

Рекли би да је један од кључних успеха тренутног градоначелника информација о 60 милиона динара, али не инвестиције, већ средстава из републичких буџетских резерви, која ће бити убризгана у локални буџет како град Зрењанин не би банкротирао!

Градоначелниче, карате је индивидуални спорт, у којем један срчани и храбри спортиста изађе на црту другом и у фер и одмереној борби са јасним правилима покажу своју храброст, знање, умеће и искуство. Нажалост, Ви се континуирано кријете иза свог тима у маниру исподпросечног трећелигашког фудбалера који се некако обрео у утакмици која је ван његовог ранга и у којој грчевито покушава да остане, макар жртвовао и достојанство, ни налик филозофији која обликује карате као суштинску источњачку мудрост.

 

Народна странка Зрењанин