Народна странка

Народна странка Трговиште: Локална власт да одговори на сумње о “бугаризацији” Трговишта

Народна странка Трговиште: Локална власт да одговори на сумње о “бугаризацији” Трговишта


Након што су грађани изразили сумњу да се у општини Трговиште врши притисак на грађане да се изјасне као Бугари, ОО Народне странке Трговиште  затражио је од председника општине Ненада Крстића информације о броју становника ове општине који су, у последњих неколико месеци, упутили захтев за промену у изражавању националне припадности.


ОО Народне странке Трговиште указао је да се 2014. мање од 30 становника општине Трговиште изјаснило као Бугари, а да је тај број на дан 19. октобар 2018. износио 346.


“Уважавајући и залажући се за сободу изражавања националне припадности као Уставом загарантованог права, тражимо од председника општине Трговиште  да се изјасни и да да своје виђење наглог пораста броја људи који се изјашњавају као Бугари.Став локалне власти по овом питању је изузетно важан с обзиром на чињеницу да је било какво условљавање и притисак приликом изјашњавања грађана законом и Уставом забрањен”, каже  је Марко Крстић председник ОО Народне странке Трговиште.


Из ОО Народне странке Трговиште упозоравају и на то да су грађани Трговишта указали да очекују да ће број оних који се изјашњавају као припадници ове националне мањине до краја месеца и надаље расти, што ће по њиховом мишљењу, довести до вештачке етничке промене Трговишта.