Народна странка

Народна странка Трговиште: Фабрика слаткиша – још једна горкa превара напредњачке власти

Народна странка Трговиште: Фабрика слаткиша – још једна горкa превара напредњачке власти

Народна странке Трговиште захтева од локалне напредњачке власти да саопшти ко је прави инвеститор у фабрику слаткиша у Доњем Стајевцу и да објави колико је новца грађана за ту фабрику дала општина, а колико наводни инвеститор из Грчке.

„Општина Трговиште је за 40 милиона динара купила некадашњи погон за производњу тепиха СИМПО Врање у којем ће бити 'грчка' фабрика кондиторских производа, а према нашим информацијама, општина је уложила још око 80 милиона динара у адаптацију и пренамену тог простора. Зато се с пуним правом може рећи да су инвестирори грађани Трговишта и целе Србије, а не Грк“, навео је председник Општинског одбора Народне стрнаке Трговиште Марко Крстић.

Крстић је истакао да се капитал „грчког инвеститора“ не види као инвестиција у општини Трговиште, а да су медији раније јавили да „Грк у Бугарској поседује погон за производњу кондиторских производа“.

„Позивамо општину да саопшти шта је тачно и у ком износу Грк инвестирао у данас већ потпуно опремљену фабрику у Доњем Стајевцу и ко су власници фирме 'Топ бискит'“, навео је Крстић.
Крстић је додао да није јасно ко је „инвестирао машине у вредности од 700.000 евра и два шлепера сировине које се већ налазе у производном погону.

„Чија су то средства и како је могуће да да неко уноси машине унапред у погон, пре расписивања јавног позива за лицитацију и узимање у закуп исте фабрике“, навео је Крстић.

Крстић је подсетио да је локална власт 31. октобра расписала оглас о јавном надметању физичких и правних лица о уступању у закуп пословног простора у Доњем Стајевцу на 10 година за месечну кирију од 32.000 динара.

„Сумњамо да је овај јавни оглас намештен, јер је заказан за 11. новембар у 10 сати у згради општине, што је био нерадни дан, односно државни празник Дан примирја у Првом светском рату. Тог дана државне институције нису радиле и није било могуће одржати лицитацију, а знамо да се тог дана нико није  ни појавио у згради општине Трговиште. Такође, позив на број наведен у огласу је непотпуно, па се не може извршити уплата депозита за учешће на лицитацији“, навео је Крстић.

Крстић је истакао да се Народна странка залаже за развој привреде и не противи се инвестицијама, али да се противи безакоњу и бахатости локалне власти која новцем грађана располаже као својим.  

„Не желимо да страни инвеститори за мале паре узели већ скоро готов бизнис, а касније од државе искористили огромне субвенције за запошљавање, јер им држава Србија даје и до 10.000 евра по радном месту. Бојимо се да би страни инвеститор могао узме новац за субвенције и после две године побегне“, навео је Крстић.

Крстић је подсетио да је помпезно најављивана фабрика за прозиводњу пчеларских кошница после две године обуставила производњу, машине су однете, а радници остали без посла.

„Нећемо да гледамо репризу случаја 'Замбер', дуго најављиване грчке инвестиције, која се показала као превара деценије“, закључио је Крстић.