Народна странка

Народна странка Сента: Неспособност и јавашлук угасили традиционалну манифестацију

Народна странка Сента: Неспособност и јавашлук угасили традиционалну манифестацију

Изостанак овогодишњих традиционалних Жетелачких свечаности у селу Горњи Брег, у општини Сента, директна је последица јавашлука локалне владајуће коалиције.

На овај догађај, познат широм Војводине, долазили су такмичари како из Србије, тако и из иностранства. Свечаност је обухватала велики број активности, од самог жетелачког такмичења, преко такмичења у кувању, жетелачког доручка, параде запрега, песме и народних игара, а све са циљем да село остане живо, да млади виде благодети живота на селу.

И онда се дешава манифестација моћи шачице неспособних, бахатих, власти гладних бића, те за тили час уништише 60 година залагања сеоског живља, осрамоте село, осрамоте Сенту и Сенћане.

Прошле године је прослављен јубилеј, 60 година од организовања Жетелачких свечаности у Горњем Брегу.  

Сама организација овог јубилеја протекла је веома бурно и под сумњивим околностима. Деценијама уназад организација ове манифестације била је поверена “Културном удружењу Петефи Шандор“ из Горњег Брега, које је сваке године веома успешно спровело организацију.

Како би се једна успешна манифестација „отела“ од села, фебруара 2021. године основано је „Прво аматерско удружење кувара Сента“, чији је председник члана СНС-а и одборник у Скупштини општине Сента.  

Новембра исте године Општина Сента је расписла „Конкурс о избору програма и додели средстава у области развоја пољопривреде за финансирање или суфинансирање програма и пројеката удружења и недостајући део програма и пројеката“.

По овом конкурсу „Прво аматерско удружење кувара Сента“ је добило 175.000 динара из буџета општине за организацију 60. Жетелачких свечаности, средства која су строго наменска.

Наведена средства никада нису употребљена за трошкове организације, те су поједини трошкови остали неплаћени.

Последица свега наведеног је да 2022. године Жеталачке свечаности у Горњем Брегу неће бити одржане. А треба бити свестан да се једном прекинута традиција тешко наставља у будућности.

Ово није први случај у нашој општини, да се успешне, традиционалне манифестације које су се одржавале на селима и давале им посебан печат, силом отргну и организују у самом насељу Сента; да организацију раде НВО које ничу као печурке предвођене страначким барјактарима.
Ово бахаћење и јавашлук је достигло кулминацију. Сента, мали градић на северу Војводине, познат по вредним и поштеним грађанкама и грађанима постаје легло неспособних партијских војника.

Општински одбор Народне странке Сента свестан је да никаква обраћања локалном руководству неће уродити плодом, те се обраћамо Сенћанима.

Поштовани Сенћани, свакодневно негодовање на друштвеним мрежама које је везано за нерад и бахаћење локалне власти (читај СВМ–СНС) неће дати никакве резултате.  

Само уједињени око истог циља, занемарујући националну, верску и другу припадност, можемо се изборити са овом нелегално изабраном власти и вратити Сенту Сенћанима.

 

Општински Одбор Народне странке Сента