Народна странка

Марина Липовац Танасковић: Планом детаљне регулације у општини Нови Београд крши се Закон о планирању и изградњи

Марина Липовац Танасковић: Планом детаљне регулације у општини Нови Београд крши се Закон о планирању и изградњи

Одборница у Скупштини Београда и потпредседница Народне странке Марина Липовац Танасковић изјавила је да је план детаљне регулације подручја између Јурија Гагарина и Земунске у директној супротности са Законом о планирању и изградњи.

Она је истакла да би према закону, планови нижег ранга, као што је овај план, требало да буду усаглашени са плановима вишег ранга, као што је Генерални урбанистички план Београда за 2021. годину, који је усвојен у Скупштини Београда. Рекла је да у Плану детаљне регулације није урађена комплетна пројектна документација и хидрауличка анализа која би показала да нема канализационих капацитета с обзиром да се мења намена плана.

„Из тога произлази да је упитно како је одговорни урбаниста могао да потпише изјаву да је овај план у сагласности са плановима вишег ранга. Сви одборници који гласају за овај план крше одредбе закона и биће индиректни учесници у том прекршају“, рекла је Липовац Танасковић на седници градског парламента.

Она је подсетила да власт гради насеље за 14.770 становника и да се сва канализациона инфраструктура, кишна и фекална, као и отпадне воде укључују у постојећу инфраструктуру. Ово је уједно и разлог зашто после сваке кише имамо поплаву у Београду.

Липовац Танасковић је истакла да се овим планом усељава и 7.000 нових аутомобила, те да су паркинг места погрешно регулисана. За један стан планирано је 1,1 паркинг место што није довољно, имајући у виду да већ постоје недостаци капацитети за паркинг и да је ново насеље елитно, чиме коефицијент не може да буде средње стање за град Београд. За предшколску и школску установу планирано је једно паркинг место за једну учионицу односно за групу деце, при чему се 90 одсто планира на улици, а не на парцели. Напоменула је да није планиран ни паркинг за родитеље који доводе децу у школу односно вртић. Такође, у оквиру плана није планиран ниједан објекат културе, спорта, јавних и рекреативних површина, као ни уређених зелених површина – паркова, ни јавне гараже.

„Подсетићу вас да на овом плану не постоје спортски терени. Поставља се питање да ли на овај начин стварамо нове репрезентације, будући да деца овог насеља неће имати игралишта“, закључила је Липовац Танасковић.