Народна странка

Народна странка Крагујевац: Власт пуни градску касу на рачун грађана

Народна странка Крагујевац: Власт пуни градску касу на рачун грађана

Крагујевачка власт је одлуку о градском буџету за 2019., својим грађанима дала на увид читава два дана. По принципу ко је видео, видео је. Иако су у односу на 2018. предвиђена средства за образовање и здравство смањена за око трећину а за социјалу за око 10 %, градоначелник Радомир Николић тврди да ове институције задржавају исти финансијски ниво.

С друге стране, буџет предвиђа сервисирање јавног дуга за 609 милиона више него претходне године. И ту није крај, кажу у Повереништву Народне странке у Крагујевцу. Локална власт планира да додатним осиромашењем грађана пуни градску касу тако што је порез на имовину повећала за 55 милиона у односу на претходну годину. Веће приходе, челници ће да остваре повећањем пореза на имовину за физичка лица са 0,20 % на 0,30 %, као и повећањем пореске стопе на земљиште, са 0,10 % на 0,20 %.

Ако крагујевачка власт не зна како да мотивише грађане, требало би да учи од бољих. Челници Шапца су у оквиру месних заједница организовали референдум на којем су грађани одлучивали како ће се прикупљени порез да се троши у њиховим срединама.

Повереништво Народне странке истиче да су на удару лоших одлука крагујевачких власти увек грађани. Одлука о градском буџету за 2019. годину, још једном потврђује да напредњачке власти не желе да јавни интерес ставе изнад личног. Њихова рачуница каже да се тај пут не исплати.