Народна странка

Радојевић: Држава тера људе са својих имања у Паковраћу, а многима није испаћено ништа за земљу и куће

Радојевић: Држава тера људе са својих имања у Паковраћу, а многима није испаћено ништа за земљу и куће

Председник Градског одбора Народне странке Чачак Александар Радојевић изјавио је данас да држава „без исплате или одговарајуће исплате“ покушава да исели грађане насеља Паковраће чија се имања налазе на траси ауто-пута Чачак-Пожега.

„Догађаји у Паковраћу су још један пример кршења права на живот, постојање и приватну својину. Ти људи немају где да се преселе без новца и не могу да се преселе уз неправедну накнаду, каква им је понуђена“, рекао је Радојевић на конференцији за новинаре у Чачку.

Мештани Паковраћа јуче су блокирали фирму „Цемпром“, која је подизвођач радова на ауто-путу Чачак-Пожега, због претњи да ће силом бити избачени из својих кућа, иако нису завршени судски процеси у вези са експропријацијом, јавио је радио „Озон“.

Радојевић је истакао да се суме новца исплаћене власницима земље и кућа на траси ауто-пута драстично разликују на различитим местима у Чачку, па је тако некима исплаћено 50 евра за ар земље, а некима чак 2.7000 евра по ару.  

„Мора се успоставити стандард и људи морају бити исплаћени праведно и поштено, без обзира на стратешку важност ауто-пута, сви пред законом морају бити исти. Нарочито је важно да праведно буду исплаћени они који имају куће и морају да се иселе, како би пронашли нову кућу и решење за своје породице, као и они који се баве пољопривредом и сточарством како би могли да нађу решење за своје животиње од којих живе“, рекао је Радојевић.

Радојевић је додао да се „не може за 15 минута иселити фарма крава, свиња или бикова са једног на друго место“.

Председник Градског одбора Народне странке Чачак рекао је да се тим људима морају дати време и новац да би могли да ослободе своја имања за рушење и изградњу ауто-пута.

„Никако се не сме угрожавати њихово право на приватну својину и право на избор када мењају место становања, и то не својом вољом“, закључио је Радојевић.