Народна странка

Народна странка Краљево:Суграђани неинформисани о правима и условима за рефундирање новца приликом пружања здравствeних услуга

Народна странка Краљево:Суграђани неинформисани о правима и условима за рефундирање новца приликом пружања здравствeних услуга

Грађани Краљева су неинформисани о правима и условима за рефундирање новца уколико се здравствени преглед код лекара специјалисте не закаже у законом прописано време. Наиме, грађане нико не информише, да, уколико преглед код лекара специјалисте не може да се закаже, односно уколико нема слободних термина за исти, да имају право на упут без термина који важи месец дана. Уколико у специјалистичкој амбуланти са датим упутом не постоји термин за заказивање у наведеном року, начелник службе или директор здравственог центра је у обавези да изда потврду о наведеном.

Уколико начелник или директор одбију да издају потврду, следећи корак је заштитник права пацијената ког можете контактирати и који ће се, надам се ангажовати у решавању вашег проблема.

Након тога, пацијент је у могућности да приватно обави преглед и са потврдом издатом од стране здравственог центра има право на рефундирање новца.

То у Краљеву не функционише јер су грађани неинформисани, а здравствени радници из непознатих разлога нису кадри да им то објасне. 

У то сам се уверила и на личном примеру где ме је сестра одбила за заказивање специјалистичког прегледа, а након мејла који сам добила од заштитника права пацијената, одједном се, гле чуда, појавио један слободан термин у року од месец дана.

Драги суграђани, ви имате право на здравствену заштиту, ви плаћате здравствено осигурање и не морате плаћати баснословне суме новца на приватне прегледе. У времену кад не можемо себи да приуштимо ни основне животне намирнице, сулудо је себе излагати и том трошку.

Уколико вам нешто из саоптења није јасно, слободно се обратите Народној странци Краљево, да вам још једном ближе појаснимо све што вас занима.

Душица Сремчевић
Народна странка Краљево