Народна странка

Народна странка Крагујевац: „План без плана и куда даље“

Народна странка Крагујевац: „План без плана и куда даље“

Градска власт наставља са парцијалним решењима у погледу заштите животне средине у нашем граду. Поред, током лета обнародоване иницијативе којом се забрањује градња нових објеката без садње дрвећа, на делу имамо сличне акције, које суштински не решавају проблем заштите животне средине, овај пут, у виду садње дрвећа поред новоформираних градских саобраћајница.

Као одговорна политичка организација, са јасно артикулисаном политиком усмереном ка заштити животне средине, спремни смо да, као Градски одбор, подржимо сваку иницијативу која доприноси смањењу загађености и квалитетнијој животној средини. Иако смо често у својим саопштењима указивали на конкретне проблеме и давали предлоге како би проблем загађења у нашем граду био сведен на мањи ниво, од стране градских власти нисмо могли да видимо системски приступ поменутој проблематици,  сем нуђења изнуђених решења.

Имајући у виду да се од стране градских власти најављује израда „Програма заштите животне средине за период 2022-2023. године“, крајње је време да се њени представници коначно изјасне о „феномену“ масовне непланске новоградње, која континуирано доводи до уништавања старог језгра града, као и до подизања нивоа загађења, буке и осталих пратећих негативних ефеката. Уместо парцела на којој су живеле једна до две породице, сада на истом простору, и то на подручју старог језгра, имамо зграде са по десетинама станова, велики број аутомобила на малом простору, чиме неминовно долази до пораста загађења и све већу буку.

Крагујевцу није потребна „топла вода“, у погледу заштите животне средине, већ јасна „зелена политика“, каква постоји у модерним светским градовима. Неопходно је да се коначно заустави „пузајући“ процес претварања некадашње српске престонице у касабу, и то кроз деловање урбанистичких механизама којим би се стало на пут уништавању старог језгра града. Захтевамо да градска власт, кроз примену одговарајућих мера, усмерава развој града ка изградњи пројектовања градских насеља, са пратећом инфраструктуром, а чији су саставни делови зелене површине  са дрворедима, игралишта и паркови за децу.

Народна странка Крагујевац