Народна странка

Народна странка Крагујевац: „Отварачи“ школских клозета, огласите се!

Народна странка Крагујевац: „Отварачи“ школских клозета, огласите се!

После низа саопштења на тему случаја зграде Тржнице, конференција за медије, оглашавамо се поново, у светлу нових сазнања, до којих смо дошли на ову тему.

Иако се градска власт ових дана хвали „грандиозним пројектима“, па свечано отвара школске клозете, истовремено остаје нејасно зашто за тај свечани чин није искоришћена недавна посета Братислава Гашића граду Крагујевцу, јер би новопечени министар унутрашњих послова, иначе, искусни керамичар и мајстор свог заната, свакако дао стручну оцену изведених радова.

Са друге стране, актуелна градска власт глуми колективну амнезију по питању Градске тржнице и понаша се по оној народној „не рекосмо, избегосмо“, па смо принуђени да их стално подсећамо на трагично стање Тржнице, које су, својом неспособношћу, проузроковали.

Подсећамо јавност да су радови на згради Тржнице отпочели пре 950 дана, са роком завршетка од 210 дана. Ови рокови су стално померани каснијим анексима, до најновијег крајњег рока, 18. октобра 2022. године, који је поново, види чуда, прекорачен, а да је за све то време ни за шта утрошено огромних 2,3 милиона евра, од укупно предвиђених 3,9 милиона евра новца грађана града Крагујевца, који је бесповратно бачен низ ветар.

Пошто је поново дошло до прекорачења, крајње је време је да се овај срамни пројекат коначно обустави и да се покрену сви правни механизми из уговора који су потписани и конкретно активира Члан 7 Уговора, који предвиђа да се Уговор аутоматски раскида, ако је кашњење веће од 50 дана, а 50. дан је управо данас. Такође, Члан 7 овог Уговора налаже да се извођачу радова наплати 2% са ПДВ-ом, за сваки дан кашњења. Знајући ажурност наших градских власти, сумњамо да ће се било шта од овога догодити.

Уколико градске власти не обуставе овај пројекат, то ће учинити Инспекција Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, којој је Градски одбор Народне странке поднео захтев да донесе решење за поништавање грађевинске дозволе, а самим тим и и донесе решење о враћању у првобитно стање зграде Тржнице.

Овом приликом напомињемо да правни тим Народне странке спрема кривичну пријаву за све у ланцу израде овог пројекта, као и ланцу одлучивања и добијања дозвола за изградњу.

Наиме, Планом детаљне регулације градског центра из 2015. године, није дозвољена доградња и надоградња објекта Тржнице, те су сви предузети радови на Тржници незаконити, јер започета гаража и надстрешица спадају у објекте, по важећем Закону о планирању и изградњи.

Такође, врло је „занимљива“ одлука да се улога главног пројектанта, додели, тада, приправнику у ЈП „Урбанизам“, Ивану Н. Димитријевићу. Поставља се питање да ли је он, као неискусан архитекта на почетку каријере, могао да сагледа озбиљност приступа предлогу доградње у пројектном смислу, а посебно доградње објекта под заштитом. Уз то, врло је упитно време када је наведени архитекта добио лиценцу за пројектовање, јер је по закону иста неопходна, како би се стало иза овог пројекта. Да ли је ова сумња оправдана, обавестићемо накнадно јавност, након што добијемо одговор од Инжењерске коморе да ли је лиценца добијена благовремено или не и да ли је и на овом месту прекршен закон. Занимљиво је да је на табли испред Тржнице, намерно или ненамерно, види чуда, баш изостављена последња два броја лиценце наведеног архитекте.

Важну улогу је одиграо и господин доведен из Новог Сада, Драган Дунчић, иначе географ по струци, који је од стране Српске напредне странке постављен за директора Јавног предузећа „Урбанизам“ и који је оверио и потписао незаконити документ о започињању радова.

Занимљиво је да је исти човек, као директор Републичке агенције за просторно планирање, потписао потребну документацију за пројекат „Београд на води“, те је јасно да се ради о човеку од поверења владајуће странке, који је спреман да зажмури на једно око, када је то потребно.

Уз господина Дунчића, свакако велику одговорност сноси и извршни директор Јавног преузећа „Урбанизам“, госпођа Весна Јовановић Милошевић, која је потписивала сву документацију и дала сагласност, пре дефинитивног одобравања од стране Драгана Дунчића. Напомињемо да се госпођа Јовановић Милошевић и даље налази на позицији извршног директора ЈП „Урбанизам“.

Наравно, пошто риба смрди од главе, а не од репа, највећу одговорност сноси управо тадашњи градоначелник, јер се све одлуке доносе на Градском већу, којим он председава, као и тадашња начелница Градске управе за просторно планирање, урбанизам, изградњу и заштиту животне средине, госпођа Љиљана Секулић.

На крају, знамо зашто градоначелник Дашић позива опозицију у његову канцеларију на разговоре,  а то је јефтин покушај да се на све начине спречи да овакви подаци угледају светло дана и који до краја разголићују сву неспособност и корумпираност актуелне градске власти.

Упорно избегавање питања на тему Тржнице, те изигравање „муте ћуте“ и увређене младе, од стране градоначелника и осталих градских челника, а истовремено свечано отварање школских тоалета, прешло је границу здравог разума и показује сву трагикомичност тренутка у ком се налазимо.

Но, и ово ће се једном јуче звати...

Народна странка Крагујевац