Народна странка

Народна странка Крагујевац: Председник дели ђачке књижице за Видовдан у Крагујевцу?

Народна странка Крагујевац: Председник дели ђачке књижице за Видовдан у Крагујевцу?

Директорима крагујевачких основних и средњих школа упућен је сраман допис у коме се налаже да све школе поведу своје ученике на војну параду која је планирана за Видовдан у Шумарицама.

Између осталог, наводи се и следеће: "Због значаја војне параде за нашу Државу, за нашу Војску и за наш Град, молимо вас да дате све од себе да организација њеног праћења буде на највишем нивоу и према бројности ученика, и према обезбеђивању њихове сигурности." Такође се наводи да је потребно да ученици и наставници "заузму места" најкасније до 12:30.

Због ситуације са светском пандемијом, протекла школска година била је стресна и за просветне раднике и за ученике, а неки би изгледа да се у таквом маниру и заврши. Уместо да тог дана, по традицији присуствују родитељским састанцима на којима се деле књижице и остала признања и награде, наша деца ће служити као декор локалним страначким активистима на дочеку председника? И све то по несносним врућинама које тешко подносе и професионалци (што смо могли да видимо јуче током још једног "историјског" говора министра Вулина).

Шта је следеће? Слетови и штафете за рођендан? Старији крагујевчани се сећају натписа ТИТО на згради Житопродукта - хоће ли одатле ускоро да нас поздравља име, или фотографија великог Вође?

У нормалним државама, овакви догађају по правилу изазивају знатижељу и пажњу јавности и без оркестританог и присилног довођења публике. Најоштрије осуђујемо овакве злоупотребе, оставите децу да буду деца, а ми одрасли би требало да будемо дорасли задатку да им направимо друштво у ком се на овакве манипулације неће ни помишљати. Не желимо да наша деца попуњавају упражњена места СНС навијача који традиционално прате председника на његовим турнејама.

Позивамо просветне раднике и родитеље да заштите децу од оваквих и сличних злоупотреба. Позивамо и друге политичке организације које су се у кампањи декларисале као организације које брину о деци да се успротиве овој злоупотреби. Позивамо Душана Алексића Зеку, члана Градског већа за образовање да јавно стане у заштиту деце. И позивамо господина Горана Јоксимовића да јавно саопшти ко му је наредио да овај позив пошаље школама.

Народна странка Крагујевац