Народна странка

Народна странка Крагујевац: „Најскупља вода у Србији и моторни чамци“

Народна странка Крагујевац: „Најскупља вода у Србији и моторни чамци“

Ових дана, грађани града Крагујевца су сазнали да ће им рачуни за воду од 1. августа бити увећани за 20 процената. У образложењу тог поскупљења, директор ЈКП „Водовод и канализација“, Небојша Јаковљевић, навео је да ово предузеће послује са великим потешкоћама и да ће се та средства искористити за набавку хемикалија и осталих средстава за рад, те да је повећање цене потребно због поскупљења енергената.

Подсећамо грађане града Крагујевца да је истом предузећу, у фебруару ове године, од стране оснивача, тј. града Крагујевца, одобрен кредит у износу од 1.7 милиона евра, за, како је тада наведено, између осталог, набавку средстава за рад и хемикалија. Такође, том приликом је речено да ће се рате кредита са лакоћом подмиривати из текућег пословања.

Сада, после пет месеци, сазнајемо да средства за рад и хемикалије недостају, а да ЈКП „Водовод и канализација“,  лоше функционише!?

Градски одбор Народне странке, на челу са др Предрагом Делићем, овом приликом поставља питање господину Јаковљевићу, директору ЈКП „Водовод и канализација“, на шта конкретно је потрошено 1.7 милиона евра у периоду од пет месеци и ко је крив због тога што предузеће, којим Ви управљате, лоше функционише и што је наплата потраживања слаба, готово никаква? Да ли је неко од извршних руководилаца, задужених за овај део посла, сносио последице? Постављамо питање и председнику Надзорног одбора, Душану Петковићу, да ли је упознат са пословањем ЈКП и да ли ће одговорни да сносе последице за јавашлук који влада у овом градском предузећу?

Наравно, највећа је одговорност актуелне градске власти, која је, као оснивач овог комуналног предузећа, „аминовала“, како подизање кредита, тако и наведено поскупљење. Због неспособности те и такве градске власти, те због лоше испланираних кредита, грађани исте враћају кроз разна поскупљења, јуче цене паркинга, данас цене воде, а сутра вероватно и поскупљење осталих комуналних услуга.

Истовремено, интересантна је чињеница да грађани града Београда, плаћају по утрошеном кубику воде 59 динара, а грађани града Крагујевца, тренутно плаћају нешто више од 82 динара по кубику. Након наведеног поскупљења од 20 процената,  грађани Крагујевца плаћаће воду око 99 динара по кубику, што је за неких 40 динара више од цене у Београду, односно неких 68 одсто.

Да живимо у нормалној и уређеној држави, а не живимо, и да имамо нормалну градску власт, а немамо, господин Јаковљевић, као директор и најодговорније лице у ЈКП „Водовод и канализација“, сносио би последице, управо због катастрофалног стања у којем се ово предузеће налази, као и због свега горе наведеног.

На крају, поставља се питање коликo је висок праг толеранције грађана града Крагујевца, с обзиром на катастрофално стање у којем се град налази, искључиво кривицом актуелне власти. Промене су неопходне и нешто се мора предузети, а што се прага толеранције тиче, господа из градске власти „плешу“ по истом већ дуже време.

Народна странка Крагујевац