Народна странка

Народна странка Крагујевац: Док локални медији једва преживљавају, Град поклања 2 милиона евра напредњачким медијима из Београда

Народна странка Крагујевац: Док локални медији једва преживљавају, Град поклања 2 милиона евра напредњачким медијима из Београда

Након шест година кршења законске обавезе за финансирање медијских садржаја од јавног интереса у граду Крагујевцу најзад је расписан и спроведен конкурс. Укупно је додељено 9.000.000 динара за 13 медијских пројеката. Износ је далеко од довољног и неколико пута мањи у односу на износе које за медије издвајају далеко мање локалне самоуправе.

У својим медијским наступима, поздравили смо одлуку о расписивању конкурса за медије и јасно изразили сумњу да можемо очекивати злоупотребе. На жалост, те сумње су биле оправдане те данас, анализирајући добитнике средстава, из јавно доступне документације, можемо видети да је 2.000.000 динара (један од највећих додељених износа) или 22 одсто планираних средстава опредељен за два произвођача медијских услуга (по милион динара). На први поглед у питању су два, мање позната медија из Београда. Оно што сматрамо да јесте проблем и шта тражимо од надлежних да јавно саопште јесте да ли је власник/директор Предузећа за информисање ИНФО 24 Медиа д.о.о. Београд-Врачар заправо и главни и одговорни уредник медија ТВ СУПЕР САТ Марко Аћимовић? Тражимо од надлежних да објаве грађанима Крагујевца да ли су ИНФО 24 МЕДИА Д.О.О.  и ТВ СУПЕР САТ правно повезани?

Према ком критеријуму је додељен новац за ТВ СУПЕР САТ који је у регистар медија уписан свега неколико дана пре објављивања јавног позива крагујевачке локалне самоуправе?

Добитник једног милиона динара грађана Крагујевца у јавности је познат и по томе што је правио копије интернет портала независних медија (Јужне вести, Колубарске и Озонпресс) тачније малог броја медија на чијим сајтовима може да се прочита и критички садржај према властима. На копираним сајтовима (идентичан визуелни изглед, назив и сл) објављивани су прорежимски садржаји. Да ли то значи да ћемо у Крагујевцу добити напредњачку копију неког локалног и независног медија?

Народна странка Крагујевац