Народна странка

Народна странка Крагујевац: Антиразвојни предлог буџета

Народна странка Крагујевац: Антиразвојни предлог буџета

Градски одбор Народне странке у Крагујевцу сматра да је предлог буџета града за 2023. годину, и поред хвалисања од стране представника власт да се ради о развојном буџету, у својој бити антиразвојни.  Његову главну карактеристику, као и код претходних буџета града Крагујевца, усвојених током власти напредњака, представља недостатак озбиљног плана и издвајања на пољу капиталних инвестиција. За похвалу је дужи временски рок предвиђен за јавну расправу у односу на претходне године, али суштина буџета, оличена у недостатку развојне политике и капиталним пројектима, остаје иста.

Као један од кључних капиталних пројеката, члан Градског већа за финансије Ненад Станишић апострофира реконтрукцију Трга Војводе Радомира Путника, при чему је за тај пројекат буџетом за 2023. годину предвиђен износ од 350 милиона динара. Имајући у виду да је претходни „грандиозни“ пројекат градских власти, у виду реконтрукције зграде Градске тржнице, далеко превазишао предвиђени рок за завршетак радова и тако постао својеврстан „Крагујевачки Скадар на Бојани“, с правом можемо да се запитамо каква „судбина“ чека и овај еуфорично најављен пројекат градских власти.

Прегледом капиталних расхода, увиђа се да градска власт у својим стратешким плановима нема изградњу нових школа, Домова здравља,  ФИЛУМ-а, Народне библиотеке итд. Уочава се да је и планирана изградња новог обданишта, с тим да није наведена локација на којој би се планирани радови обавили, тако да оваква врста недифинисаности оставља сумњу у остваривост реализације пројекта.

На пољу улагања у аграр, градске власти као да у стопу прате лош третман републичких власти према домаћим пољопривредницима. Средства предвиђена буџетом нису у складу са потенцијалом и неопходним обимом за развој аграрне политике.

Иако је направљен помак, почев од прошлогодишег буџета, када је након шест година игнорисања од стране градске власти под вођством напредњака, испоштована законска обавеза у финансирању медијских садржаја од јавног интереса, на делу и даље имамо мали обим средстава предвиђен за развој независних медија. С обзиром на висину субвенција које добија РТК, требало је издвојити већа средства у односу на она предвиђена буџетом за 2023. годину.

Наиме, Радио-телевизија Крагујевац добија 60 милиона динара што је у супротности са законом. Ради поправљања ужасне медијске слике у овом граду, где годинама није направљен корак унапред, предлажемо да се део новца намењен Радио-телевизији Крагујевац, у износу од 10 милиона динара, усмери ка независним медијима.

Ако посматрамо на градски буџет као нешто што припада свим пореским обвезницима, у најмању руку је недопустиво да се незаконито фаворизује само једна медијска кућа, која, по градским челницима, изгледа једина има „тапију на истину“. На овај начин би неправда, чији смо сведоци годинама уназад, бар делимично била исправљена.

Крагујевац, као универзитетски, научни, спортски, индустијски и културни центар региона заслужује више. Заслужује много више капиталних пројеката у свим сферама које чине срж развоја једног града. Вођењем финансија на одговоран и домаћински начин, као и кроз темељан и стручан приступ осмишљавању и реализацији виталних пројеката, наш град би у будућности могао да постане боље место за живот.

Народна странка Крагујевац