Народна странка

Иницијатива за укидање Комуналне милиције у Нишу

Иницијатива за укидање Комуналне милиције у Нишу

Повереништво Народне странке у Нишу тражи од начелника Градске управе укидање Комуналне милиције због бојазни да ће проширење овлашћења њиховим припадницима, као и повећање њиховог броја, повећати и број немилих сцена насиља.

Уместо да због постојања Комуналне милиције град буде уређенији, а грађани да се осећају сигурније, полицајци се трансформишу у страначко обезбеђење.

Зашто је потребно да поред постојеће полиције имамо и комуналну? Шта то може комунална ''милиција'' што не може обична полиција?

Подсећамо да смо већ поднели захтев за приступ информацијама од јавног значаја у коме смо тражили одговор на следећа питања:

 1. Колико је лица запослено на одређено и неодређено време у Комуналној милицији?

 2. Колико је лица ангажовано на основу уговора о обављању привремених и повремених  послова у Комуналној милицији?

3. Колико је укупно новца издвојено за Комуналну полицију, као организациону јединицу Градске управе Ниш у 2014.години, 2015.години, 2016.години, 2017.години, 2018.години и  2019.години?

Одговор службе начелника градске управе је био да “тражене информације не представљају информације од јавног значаја и не односе се на све оно о чему јавност има оправдан интерес да зна.” Шта ово заправо значи? Српска напредна странка сматра да грађани Ниша који плаћају комуналну милицију немају право да знају колико је плаћају и сходно томе да немају права да одлучују о њеној сврсисходности.

Народна странка овим путем најављује да ће наредне недеље почети да сакупља потписе грађана за укидање Комуналне полиције која је постала милиција. Позивамо наше партнере из Савеза за Србију, као и остале опозиционе странке да подрже ову иницијативу.


Драган Стојадиновић,
Повереништво Народне странке Ниш