Народна странка

Драган Марковић (Бор): Имамо решења за оздрављење јавног сектора

Драган Марковић (Бор): Имамо решења за оздрављење јавног сектора

Јавни сектор у Бору локална СНС-СПС  власт је за 12 година довела у катастрофалну ситуацију. Губици се мере милијардама динара, а стање у већини предузећа је  алармантно. Удружили смо се јер желимо да уз помоћ суграђана решимо горуће проблеме и у обавези смо да потомцима оставимо Бор као нормално место за живот. Топлана је проблем који траје и који се мора систаматски решити. Неће бити лако, али смо убеђени да се уз одговорно вођење и штедњу може вратити у нормално функционисање.

За почетак, нећемо дозволити криминалну набавку неквалитетног и скупог угља каква је била у пракси свих претходних година. Наш тим за топлану, који чине људи из струке, је након више обављених разговора са произвођачима угља и добијених сазнања у претходном периоду, предложио да се набавка енергената  организује на начин да се спроведе директном куповином из рудника и уз јавне позиве према добављачима за угаљ који наши рудници не поседују. На тај начин Топлана ће купити квалитетан угаљ, а уштеда ће износити до 30 одсто! Припрема за наредну грејну сезону почеће даном завршетка ове. 

У првој сезони урадићемо изолацију 1800 м² огољених надземних цеви магистралног топловода због чега је неповратно било изгубљено око 12000 МЊх по сезони или око 2500 тона угља који кошта око 36 милиона динара. За ту изолацију је потребно око 10 милиона динара. Тиме ће се само у првој грејној сезони уштедети око 26 милиона динара. Изолација око 25-30% котлова ће додатно смањити потрошњу енергената. 

Радови на мрежи, у циљу смањивања огромних губитака топле воде у мрежи, су један од приоритета у летњем периоду. Циљ је да се губици у мрежи преполове. Уз замену  подстаница из постојећег КФВ кредита Топлана се може довести у нормално функционисање а грађани бити задовољни квалитетом грејања.

Променићемо начин расподеле субвенција. Са предузећа на грађане.

Покренућемо пројекат енергетске ефикасности стамбених заједница у граду Бору. За изолацију фасада зграда и равних кровова у граду Бору потребно је око 15 милиона евра. 

Град Бор је кроз субвенције за угаљ топлани за 10 година пренео око 11 милиона евра а ефекат није постигнут. Наш програм предвиђа да се за четири године највећи део зграда у Бору топлотно изолује уз субвенцију града од 50-70 одсто. 

Субвенције града предвиђене за замену столарије у граду и селима које су буџетом предвиђене у износу 10 милиона динара у овој години планирамо да увећамо. Тиме бисмо грађанима омогућили да имају топлије домове  а са друге стране би притисак на топлану био мањи. Из буџета града Бора би се у ове сврхе годишње издвојило око 400-500 милиона динара или у процентима мање од 15 одсто.

Са друге стране тражићемо да појединци који су оштетили буџет града Бора и јавна предузећа морају одговарати за своје незаконите радње!

Одговорност  и истина мора бити водиља!  

Драган Марковић
Народна странка Бор
Уједињена опозиција Бора