Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): СНС задужио и наше унуке

Виолета Марковић (Чачак): СНС задужио и наше унуке

Потпредседница Градског одбора Народне странке Чачак Виолета Марковић изјавила је да је усвајање предлога пројекта јавно-приватног партнерства за реконструкцију система даљинског грејања уз уговорну испоруку топлотне енергије из дрвне биомасе скандалозно, као и то да предлог грађанима нико није презентовао.

„Наиме, планирана је изградња две топлане на дрвну сечку, инвестиција вредна 3 милиона и 600 хиљада евра. Уколико град Чачак и ЈКП за грејање не види интерес да се грађани греју на дрвну сечку (уколико гас буде јефтинији), локална самоуправа прихвата обавезу да плаћа 240 хиљада евра годишње“, рекла је Марковић.

С обзиром на то да је предлог уговора на 30 година, то би могло бити 7 милиона и 200 хиљада евра у укупном износу.

„Под претпоставком да приватни партнер изгради топлане и да гас буде константно јефтинији, он ће добити дупло више од вредности инвестиције. То заиста личи на испумпавање новца из јаких локалних самоуправа“.

Предлогом је, такође, планирано да није могуће мењати рок уговора, који је предвиђен на 30 година.

„Према проценама из самог документа, приватни партнер ће се наплатити након 22 године трајања уговора. Ако је у предлогу уговора предвиђена и зарада приватног партнера, зашто се потписује на 30 година, зашто се приватном партнеру поклања 8 година и због чега он заслужује част“, упитала је Марковић.

У истом документу приказана је планирана годишња уштеда на енергентима (што би значило да ће грађани имати јефтиније грејање), од 450 хиљада евра годишње.

„Ако том уштедом поделимо вредност инвестиције, долазимо до закључка да се инвестиција у ствари исплати за 8 – 9 година. Зашто онда у ту инвестицију не уђе град Чачак и ЈКП за Грејање? Њихово безобразно и дрско објашњење је да нема новца, да би град Чачак морао додатно да се задужи, а да ни у граду ни у јавном предузећу нема квалификованог кадра који би могао да „ложи дрва“ у тим топланама“.

Она је истакла да СНС и СПС „задужује и унуке грађана Чачка јер таман је толико довољно за 30 година уговора“.

„Чачак је дуго чуван, ко год да је био на власти, као град који није улазио у дужничко ропство. Садашња власт, овај градоначелник, његов заменик, помоћници, градски већници, одборници овим пројектом уводе град у кризу, без могућности да из овако штетног уговора изађе, било ко да буде на власти“, закључила је Марковић.