Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Аутопревоз добија из буџета скоро два милиона евра

Виолета Марковић (Чачак): Аутопревоз добија из буџета скоро два милиона евра

Град Чачак је последњих неколико година драстично повећао издвајања за Аутопревоз. Према подацима које је објавила потпредседница Градског одбора Народне странке Виолета Марковић, кроз разне ставке у буџету, Аутопревозу се годишње уплати 227 милиона динара, док су субвенције пре пет година биле 25 милиона динара. Оно што забрињава је да уопште нема повратних информација колико заиста грађана користи њихову услугу, односно превоз аутобусима. Због тога чачански одбор сумња да се новцем из буџета града плаћа превоз присталица СНС-a на митинге широм Србије.

„Пре неколико месеци смо објавили да Град Чачак финансира јавни линијски превоз са 115 милиона динара. Нажалост, доведена сам у заблуду, јер смо у међувремену дошли до сасвим других података, односно да се кроз неколико ставки издваја додатни новац, односно укупно 227 милиона динара, око два милиона евра. Према процени струке треба још додати 38 милиона динара да би превоз био бесплатан за све грађане, па онда можете да схвататите колика су то давања. Пре пет година на Cкупштини је направљена велика расправа када су субвенције Аутопревозу за бесплатан превоз пензионера и осетљивих група повећане са 25 на 28 милиона динара. На последњој седници Скупштине града донета је одлука да се Аутопревозу ретроактивно од јуна месеца исплаћује 12,5 милиона динара месечно само за линијски превоз. Како смо за пет година стигли са 25 на 115 милиона динара за исте те категорије када нисмо проширили обухват категорија које не плаћају превоз, када се нису шест пута повећали трошкови превоза, умножиле линије градског саобраћаја осим да је неко, појединац, из градске управе решио да се захвали на посебан начин Аутопревозу за политичке екскурзије, односно превожење из града у град. Никада нисмо видели доказе да је СНС плаћала превоз , рекла је Марковић.   

Потпредседница Народне странке у Чачку осврнула се и на  уклањање подземних контејнера из Улице Светозара Марковића "вероватно на захтев инвеститора околне стамбене зграде".

“Чачанске распикуће су пре неколико дана уклониле поџемне контејнере који су ту били постављени пре 4-5 година. Они су били капацитета 6м3 и добар пример како може да се одлаже смеће. Међутим, ти контејнери су извађени, а преко пута, на приватној парцели, постављени су наџемни контејнери са дупло мањим капацитетом, тако да се овом улицом шире непријатни мириси. Њихова уградња и набавка кошта око 10.000 евра.  Постављамо питање на чији захтев и ко је донео одлуку да се они уклоне, да ли је то Градска управа за урбанизам или ЈКП Комуналац да се баци 10.000 евра, јер ти контејнери не могу да се пренесу на друго место већ само да се ишчупају и да се те оплате баце. Контејнери су ту постављени након прибављања свих дозвола и одлуке где ће се они постављати”, казала је Марковић.

Новоизабрани повереник Омладине Народне странке Лазар Пауновић захвалио се председништву Народне странке на указаном поверењу и поручио да ће се залагати за побољшање положаја младих у Србији.

„Велика ми је част и привилегија, али уједно и велика обавеза да станем испред најбољег омладинског тима у Србији – испред младих који ће сутра бити носећи стуб друштва јер ће са својим старијим, искуснијим колегама учинити све да Србија постане боље место за живот свих нас! Надам се да ћу на најбољи начин презентовати како Омладину тако и читаву Народну странку, као и идеје за које се залажемо, а исто тако и саму борбу за бољи положај младих у Србији“, поручио је Пауновић.