Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Бојовић узима две плате од грађана Чачка, уговор потписао са градоначелником

Виолета Марковић (Чачак): Бојовић узима две плате од грађана Чачка, уговор потписао са градоначелником

преузето са портала OzzonPress

Потпредседница Народне странке Чачак Виолета Марковић објавила је уговор који је Бојовић потписао са градоначелником Милуном Тодоровићем по коме он месечно приходује 111.000 динара, без дневница и осталих трошкова.

“Пројекат Чачак Престоница културе почео је да се реализује од јануара прошле године. Градоначелник Чачка Милун Тодоровић је одредио све чланове радног тима. Неки су се потписали уговор и прихватили да се ангажују без накнаде, а неки су потписали уговоре којим се дефинише накнада. Међу њима су стручна лица која ће радити на припреми програма, а нису запослени у нашим установама. Међутим, уговор је потписао и Милан Бојовић, актуелни директор ЈП Градац, донедавни помоћник градоначелника. По Закону о приступу информацијама од јавног значаја Градска управа за финансије ми је доставила докуменат по коме се види да је током прошле 2022.године, Милан Бојовић инкарисао НЕТО 1.268.571 динар само за ангажовање на пројекту Чачак Престоница културе. Ако погледамо уговор који је Милан Бојовић потписао са градоначелником Милуном Тодоровићем видимо да на ту накнаду посебно иду припадајући порези, и да у ове трошкове не улазе трошкови дневница за путовања, службгеног пута, исхране… За сада знамо да је Бојовић путовао у Ријеку, али не знамо где све и колико је то коштало” наводи Виолета Марковић.

Она је подсетила да Милан Бојовић као директор ЈП Градац  већ задужен да ради оно што је овим спорним уговором предвиђено и да је за то плаћен од грађана Чачка. Посебно је проблематичан у уговору члан два у коме се наводи да ће Бојовић бити ангажован до трећине радног времена ван радног времена.

“Ако је радно време осам сати, за 2 сата и 40 минута  додатног радног времена Милан Бојовић је у претходној години инкасирао додатних 111.000 динара месечно! Нето. Плус трошкови дневница, превоза…С обзиром да су радници у установама културе у повећаном обиму посла, питам их како доживљавају овако нешто? Такође питам и чланове, симпатизере, гласаче СНС, чуваре кутија СНС да ли сте се заиста борили за ово  и гласали за овако нешто? Да ли је нормално да неко за 2 сата и 40 минута дневно инкасира 111.000 динара месечно ван плате директорског места, за посао који је већ плаћен од грађана Чачка? По свему судећи ово није једини пројекат на основу кога Милан Бојовић остварује додатне приходе из буџета града. Он је у марту по једном другом пројекту, добио и 45.000 динара, изразивши сумњу да се ради о корупцији и сукобу интереса о чему би требало да се изјасне агенција али и правосуђе”.

Она је подсетила да трагедије које су се догодиле само током прошле године, а за које је одговорно ЈП Градац.

“Подсетила бих пре свега на несрећу у Јанчићима где су настрадала четири младића или на срушен мост у Овчар Бањи где смо имали две жртве. Већ више година није саниран мост преко Западне Мораве између Мрчајеваца и Слатине који је остао без једног стуба.  Да ли је овим ангажовањем директор ЈП Градац могао у потпуности да се посвети свом послу које је одговорно? С обзиром на трагедије које су се десиле мислим да није јер је управо ангажован на другим пројектима. Оно што је сигурно, то је да овакви људи немају морала, образа и завлаче руку у џеп грађана Чачка", сматра потпредседница Народне странке.

По речима Виолете Марковић, радни тим нема радне састанке, нема записника са седница, а из буџета града је за пројекат издвојено преко 600 милиона, а држава 300 милиона динара.

“Да имају бар мало морала, сви који су запослени у јавним управама, у јавним предузећима, којима је ово делокруг рада на самом радном месту, не би никада узели ни динар за ово. Позивам их да уплате новац за обнову тоалета на дечјем одељењу  болнице ако имају бар мало образа”, поручила је Виолета Марковић.