Народна странка

Народна странка Чачак: И технички директор грејања у Радној групи за националну престоницу културе

Народна странка Чачак: И технички директор грејања у Радној групи за националну престоницу културе

преузето са портала OzonPress

У Радној групи Чачак – Национална престоница културе, поред Милана Бојовића, директора ЈП Градац, налази се и машински инжењер Миљан Штрбац, технички директор ЈКП за грејање. То је на конференцији за новинаре саопштила Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке у Чачку.

Она је изразила сумњу да је Штрбац на овај начин у ствари плаћен да брани пројекат највеће пљачке грађана Чачка, а то је изградња топлане на дрвну сечку која ће задужити Чачане за 55 милиона евра!

"Интересантно је како се налази веза између пројекта Чачак – Престоница културе и пројекта топлане на дрвну сечку. Члан Радног тима за престоницу културе је и Миљан Штрбац, машински инжењер. Ко је Миљан Штрбац? Он се ових дана појавио да би као технички директор у ЈКП Грејање Чачак промовисао пројекат топлане на дрвну сечку и да нам објасни како је то добро. Како и зашто Миљан Штрбац заслужује да буде у Радном тиму и шта то конкретно машински инжењер може да допринесе развоју културе, да едукује, доноси нове вредности у наш град, како то каже наш градоначелник, тако што ће путовати по свету? Волела бих да нам то градоначелник објасни јер је он бирао радни тим" рекла је Виолета Марковић најавивши да ће и званично затражити податке за све чланове радног тима, њихове хонораре и за сва путовања која су до сада обављали.

Она је подсетила да је Штрбац недавно у изјави за медије рекао да је ЈКП Чачак расписало тендер за проширење капацитета у топланама за додатних 7 киловата и да је главни главни разлог цена мазута и гаса која по њему сваки дан расте. Међутим, последњи подаци са берза нам говоре да је цена гаса драстично пала и да су ниже него на почетку рата у Украјини.

"Иако је Комисија за планове и Управа за урбанизам одбила да изда дозволу за пројекат топлане на дрвну сечку чија градња се планира у индустријској зони и на Кеју, ЈКП Чачак расписује тендер за избор партнера. Те две топлане вреде 55 милиона евра, и како рече градоначелник, оне ће се корирсити само у случају ако цена дрвне сечке буде јефтинија варијанта него грејање на гас и да уговор у сваком тренутку може да се раскине. Невероватно   колико градоначелник у последње време лаже. У уговору који су одборници усвојили дословце пише да уговор траје 30 година и да не може да се скрати. Уколико не користимо те топлане град се обавезује да приватном партнеру плаћа 260.000 евра годишње, односно 7,2 милиона за наредних 30 година. Како се наводи снага топлане на дрвну сечку била би 7 киловата у односу на постојећих 45 киловата на гас. Колико ће то учествовати на укупно смањење цене и колико ће топлане моћи да загреју било шта? Рецимо котларнице на гас које греју Агрономски и Технилчки факултет су 6 киловата. То је отприлике капацитет који ће моћи да загреју, две или три зграде. И ето тако долазимо до Миљана Штрбца који је преко пројекта Чачак престоница културе плаћен да брани пројекат највеће пљачке грађана Чачка, а то су топлане на дрвну сечку. Видећемо колико је Штрбац плаћен јер чланови су одабрани од градоначелника Чачка и он их плаћа нашим новцем да раде оно што им он нареди и оно што он жели да гради у овом граду", сматра Виолета Марковић.

Она се осврнула и на речи градоначелника који је рекао да не види ништа спорно то што чланови Радног тима добијају огромну надокнаду јер они “као изабрани чланови тима треба да едукују грађане Чачка о култури, треба да путују и да доносе нове вредности у град Чачак, да раде у јутарњим сатима, раде прековремено и раде на државне празнике”.

"Искрено, мислила сам да мисли на медицинске сестре и лекаре у болници, на немедицинско особље, на све раднице запослене у трговинама  које су радиле и на државне и на верске празнике, на све наше суграђане који раде у фирмама прековремено и викеднима, и то за минималац.  Није градоначелник мислио на грађане Чачка већ на своје омиљене СНС чланове. Како је рекао од стотине укључених  у пројекат Чачак Престоница културе, он је одредио оне који ће добијати надокнаду, њих 19", подсетила је Виолета Марковић.

Председник Градског одбора Народне странке у Чачку др Александар Радојевић коментаришући најаву изградње топлане на дрвну сечку оценио је да размере пљачке готово невероватне.

"До сада је ова издајничка власт на разноразне начине препустила странцима бројне природне и економске ресурсе у држави. Они прво направе проблем, а онда нас убеђују да смо ми као народ неспособни да руководимо својим фабрикама, својим фирмама, па нас тако ових дана убеђују да не можемо да имамо у својим рукама ни ЕПС. Тако народ Николе Тесле и Михајла Пупина, народ који је изградио ЕПС од нуле, доведени смо у ситуацију да направљену струју не знамо да продамо захваљујући издајничким кадровима који су постављани. Постајемо апсолутни робови и зависници од странаца. Ни освајачи који су пролазили овуда нису правили овакве злочине према српском народу. Ови ће злочини ући у историју. Сада у Чачку хоће да праве топлану на дрвну сечку од 55 милиона евра, а енергану која је плаћена и направљена за 105 милиона евра пре 30 година, а ремонтована пре 7-8 година и која је производила пару за Фабрику хартије која је могла да греје цео град и да производи 8 мегавата струје су демонтирали и растурили. Уместо да ту енергану која је радила на чврсто гориво и гас, а могла је да пређе и на дрвну сечку, откупе и сачувају они су је продали у бесцење, да се њени делови транспортују на друге локације и исече у старо гвожђе и баци", подсетио је др Радојевић.