Народна странка

Народна странка Чачак: Нису пољопривредници лењи, већ немају подршку државе

Народна странка Чачак: Нису пољопривредници лењи, већ немају подршку државе

преузео са портала OzzonPress

Проблеме са основним животним намирницима изазвала је владајућа странка и држава јер домаћи произвођачи немају адекватну подршку државу, сматра Виде Колаковић из Народне странке у Чачку. Он је одбацио оптужбе председника Србије Александра Вучића да су се пољопривредници олењили и да неће да раде, оцењујући да је крива власт јер се не издваја довољно средстава за субвенције пољопривреди.

“Мислим да је кључна ствар да немају интерес да се баве пољопривредом и да су препуштени сами себи. Пољопривредници имају проблем са пласманом робе. Треба их организовати да се удруже и да наступају пред великим трговинским ланцима. Као држава смо се суочили са осиромашењем сточног фонда на шта смо добили одговор од председника Србије Алекснадра Вучића да су сељаци лењи и да не желе више да устају рано у 4.00 да би музли краве. Сељаци се нису олењили, нису заборавили да раде већ немају интерес да раде и неће да раде џабе. Извозимо пшеницу, као што извозимо јагоде, малине, значи неко налази интерес да то ради. Где је држава да помогне повртарима када већ имамо Отворени Балкан? Зашто ми не би извозили наше поврће у Албанију или Македонију, или где год друго? Зашто се расипају средства, зашто су мала издвајања за пољопривреду. Данас смо сведоци да су субвенције за пољопривреду мала и све то на крају утиче на формирање цене. Имамо велике цене горива, држава неће да регресира гориво, имамо високе акцизе. Смањење ПДВ-а на храну на један проценат је званичан предлог Народне странке. У Чачку је 25.000 грађана који се баве пољопривредом, они нису лењи већ не желе да раде и да стварају губитак”, наводи Колаковић.

Он је оценио да нас нови талас поскупљења очекује од јануара када поскупи струја и гас.

“Препуштени смо сами себи. Сведоци смо након ковид кризе да је свако окренут себи, часком се затворе границе, нема уније, нема савеза и због тога је важно да водимо рачуна о нашем селу, пољопривреди. Последњих месеци суочени смо са галопирајућом инфлацијом, а чека нас ново поскупљење хлеба па и свега осталог од јануара. Поскупело је готово све, од основних животних намирница, до комуналија и других производа широке потрошње. Већина нас грађана има исто новца као што смо имали и прошле године, а са тим новцем можемо да купимо далеко мање него годину дана раније. У неким маркетима се пишу чекови за одложено плаћање за храну на 120 и 150 дана. Оно што је карактеристично је да основу инфлације за коју влада каже да је 14 одсто чине најосновније животне намирнице, а то су млеко које је поскупело 50 одсто, затим месо око 30 одсто, сухомеснати производи чак 60 одсто и хлеб као основна животна намирница 15 одсто. Ако се не предузму неке мере свима нама предстоји тежак период и још веће осиромашење”, упозорава Колаковић.