Народна странка

Народна странка Чачак: Шарена лажа за пензионере у тиражу од 1,6 милиона комада

Народна странка Чачак: Шарена лажа за пензионере у тиражу од 1,6 милиона комада

Наши пензионери никада у својим скромним животима нису добијали толико писама као у последње време и то са највишег места у држави. Почетком ове године је, међутим, уследило још веће изненађење и ново усхићење. Сваком пензионеру појединачно је достављано, за сада, прво издање публикације на седамдесет и три стране, насловљено као "Водич за пензионере". Пошто се већ дуже време осећамо некако збуњено и дезоријентисано, скоро изгубљено, водич је баш недостајао.

На првим страницама је, и не може да се прескочи, још једно од писама у низу драгог нам председника државе, који се на читавих десет страна наслађивао измишљотинама о пензионерским благостањима и миллион пута поновио "хвала" за наше незаконито отете пензије.

Но, права изненађења за пензионере са солидним искуством су тек уследила: Крупним словима су набројани и више пута поновљени: бесплатан опоравак у бањама, накнада за помоћ и негу другог лица, осигурање пезионера, набавка хране и огрева, једнодневна туристичка путовања, фонд солидарности, попусти за коришћење здравствених услуга, курсеви електронског описмењавања и страног језика, пружање правних и стручних савета, обилазак и помоћ старим и непокретним лицима, обезбеђивање услуга фризера и педикира по повољним ценама, пружање услуга прања и пеглања одеће и постељине, коришћење топлих напитака и куваних јела у ресторанима и клубовима удружења, дневна и вечерња дружења, контрола здравственог стања пензионера, право пензионера да раде...

Посебне погодности за пензионере са инвалидитетом: попусти на телефонску претплату и комуналне услуге, субвенције приликом изградње и легализације објеката, ослобађање од плаћања РТВ претплате...
Па шта смо, побогу, чекали и што не одосмо пре у пензију? Па само ово ослобађање од РТВ претплате је довољан мотив.

У прилогу је наведен и списак двадесет и четри бање у којима постоје објекти за опоравак пензионера, али нема података колико је тих објеката распродато члановима и тајкунима СНС-а, па их као такве пензионери и не могу користити.

Већина од наведених активности се, наравно, остварује преко мреже дневних центара и клубова, којих у Србији, како у овом шареном лилихипу за пензионере пише, има укупно 68. У Београду, Новом Саду и Суботици се од тог броја налази 59 клубова. Дакле, у остатку Србије равномерно је распоређено чак девет клубова, што би могло значити да тамо у провинцијама нешто и нема пензионера или су и они кренули за својом децом у бели свет за бољом будућношћу.

У Чачку, међутим, постоје три таква објекта којима управља Градско удружење пензионера, али се ниједан од њих наменски не користи. Два су потпуно празна, а у оном на Љубић кеју ради приватна кафана. Пошто ових објеката више нема у званичној евиденциј Фонда ПИО, то значи да су они тамо формално већ скинути са стања и да је преостало само да се одради онај завршни део трагедије у четири ока на овом црном тржишту.

Колико пензионера има у Чачку нисмо могли сазнати од Фонда ПИО, јер је то, наводно, пословна тајна, а ни у водичу о томе нема речи. Рекло би се да је тај податак важнији бирократама који њиме оперишу него самим пензионерима. Према незваничним сазнањима има нас у овом граду преко двадесет хиљада. Па шта?
После ових информација, драги читаоче, зар по свом стилу, а поготову по документаристичким дометима овог капиталног издања, њему не одговара више назив "Поводац за пензионере".

Пензионера у нашој маленкости заиста треба да је стид. Чиме смо ми то са својим седим косама заслужили оваква понижења? Ако се ради о последицама нашег гласања на изборима, онда ми пензионери заиста имамо далеко највећу одговорност у овој земљи. Тога као да нисмо свесни, па гласамо верујући лажима, а не по савести толико одговорне особе. Поред одговорности према себи, одговорни смо и за животе своје деце и унука, за њихове породице и не смемо дозволити да ни са чим будемо уцењени. Време нам није савезник, имамо га у просеку још за два изборна циклуса. Рок за поправни нам истиче.

Деведесете године прошлог века смо увелико надмашили - уместо пирамидалне штедње, имамо нескривену пирамидалну крађу и отимачину. Уместо набавки за бонове, сад до правде ни уз бонове. Рат са НАТО сад ће заменити рат међу нама.

Живела Србија, машала!

Треба ли да чуди та неизбежна патриотска покривалица врлог председника?

Ресорни одбор за пензионере Градског одбора Народне странке Чачак