Народна странка

Народна странка Чачак: Моравом плутају фекалије и пластика, грађани без упозорења

Народна странка Чачак: Моравом плутају фекалије и пластика, грађани без упозорења

Градски одбор Народне странке Чачак тражи од Завода за јавно здравље да ради свој посао савесно и одговорно, а не да буде у служби владајуће коалиције и прикрива стање у Западној Морави.

“Реком плутају фекалије и пластика, а са друге стране имате пецароше. Још увек није спроведена ниједна анализа токсина у рибама које се хране тим материјама”, рекао је председник одбора у Чачку др Александар Радојевић новинарима и додао да грађани нису упозорени о правом стању загађености реке.

Он је истакао да надлежне службе треба да узоркују воду из Западне Мораве узводно од досадашњих места где су забележени акциденти, али и низводно од места где се отпадне воде уливају у реку.

“Пошто се политика умешала у рад стручних установа као што је ЗЗЈЗ, узорковање воде се ради на погрешним местима како би се прикрили прави резултати. Слив Западне Мораве има око 3,5 милиона становника, а сви градови који се налазе на сливу испуштају фекалне отпадне воде без филтрирања. Крајње је време да власт почне да се бави овим питањем како бисмо сачували нашу реку и здравље грађана”, поручио је Радојевић.

Потпредседница Градског одбора Народне странке Чачач Виолета Марковић осврнула се на изјаву министра здравља Златибора Лончара о томе да ниједан лекар није добио специјализацију или субспецијализацију без конкурса, као и да не постоји недостатак лекара, и позвала га да дође и провери ситуацију у Општој болници.

“Директор Опште болнице у Чачку прекршио је закон пославши Тању Стовраг на субспецијализацију без конкурса. Поднели смо захтев надлежним институцијама за добијање информације од јавног значаја по ком основу је Стовраг отишла на субспецијализацију. Стовраг је већ изјавила да је у њеном случају извршена најпошетија могућа трговина”, рекла је Марковић и додала да се ради о трговини утицајем.