Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): За две године чачанско здравство остало без 40 лекара

Александар Радојевић (Чачак): За две године чачанско здравство остало без 40 лекара

преузето са портала OzonPress

За последње две године из чачанске болнице и Дома здравља отишло је више од 35 лекара, што специјалиста, што лекара опште праксе, рекао је на конференцији за штампу др Александар Радојевић, председник Градског одбора Народне странке Чачак. Он је позвао руководство болнице да јавно објави кадровски план и колико лекара недостаје на свим позицијама.

„Пре 10 година сам почео да упозоравам на недостатак кадрова и упозоравам да ће се наше здравство полако претворити у козметички салон. То је постало истина, јер смо само за последње две године остали без 40 лекара. Подсећам да пет година треба од стицања дипломе доктора медицине до стицања дипломе специјалисте било које гране медицине. То је била и тема 2012. године када сам тражио да се хитно ревидирају планови и да се крене у запошљавање нових лекара, њихово школовање. Овом приликом позивам руководство болнице да јавно изнесе кадровски план, кадровски потенцијал којима болница располаже и колико је неопходно запослити лекара  у општој пракси и упутити на специјалистичке студије. Ако се прави Дом здравља у Љубићу, ако се прави план изградње нове болнице, а то не буде покривено лекарама, сестрама и техничарима џаба се троши новац. Апелујем да ново руководство болницие под хитно затражи да се запосли довољан број људи који ће радити у болници. Кадровски планови постоје, али се они не поштују последњих 15 година“, упозорио је др Радојевић.

Иако локална власт последњих година стално истиче како им је стало до здравства, Град Чачак ове године није издвојио ни динар за организацију стручног скупа Дани др Драгише Мишовића. Овог викенда поново ће се окупити чачански лекари и стручњаци из целе земље како би разменили искуства у раду и новинама у појединим областима медицине, али су организатори били принуђени да сами пронађу финансије.

„Долазе еминентни стручњаци из великог броја области са најновијим сазнањима који све то презентују колегама који раде у Чачку и околини. То је један од ретких научних догађаја који се дешава у нашем граду. За Дане Драгише Мишовића град није заинтересован с обзиром да не учествује у организацији. Ни један једини динар није издвојен за тај догађај већ су организатори тражили спонзоре. Ако постоје ДИСОВИ дани, дани Надежде Петровић, мислим да је невероватно да Дани Драгише Мишовића буду изузети од градског интересовања. Апелујем на градске челнике да се ова манифестација убудуће финансира из буџета града јер представља нешто чиме Чачак треба да се поноси“, закључио је др Радојевић.