Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): Наше раднике замењују "новонастањена лица"?

Александар Радојевић (Чачак): Наше раднике замењују "новонастањена лица"?

преузето са OzonPress

Влада Србије донела је одлуку „за неверовати“ како ју је оценио др Александар Радојевић, председник Градског одбора Народне странке у Чачку.

“У јуну 2022. године Влада Србије донела је Уредбу о критеријумима за доделу подстицаја послодавцима који запошљавају новонастањена лица у Републици Србији. Већ у наслову овог документа видимо да власт у Србији има нови назив за странце, то су сада новонастањена лица. Е сад послодавци који ангажују та новонастањена лица за којима постоји потреба јер се не може лако наћи адекватно лице на домаћем тржишту рада. Када домаћи или страни послодавац, на територији Србије, закључи уговор о раду са новонастањеним лицем, на неодређено време за плату од 300.000 динара, од државе Србије добијају подстицај од 70 одсто од обрачунатог и уплаћеног пореза на зараде, за једно или више запослених новонастањених лица. Та стимулација даје се на период од 60 месеци. Ова Уредба биће на снази до краја 2028. године”, каже др Радојевић.

Напомиње да је уредба донета у тишини и да за њу скоро нико и не зна осим оних који „треба“ да знају и председника Србије који је 19. марта ове године рекао „да у Србији већ има 100.000 страних радника, на пословима које би могли и држављани Србије да раде„, али како у овој Уредби пише домаћи извршиоци тих радних задатака се не могу лако пронаћи.

“На питање зашто нема адекватне домаће радне снаге врло лако је одговорити. Зато што су многи отерани или политиком актуелне власти „стимулисани“ да оду из Србије и да своје инжењерске и докторске плате зараде негде у Европи  и свету, јер за њих плате од 300.000 динара нема у Србији. Невероватно је да Влада једне државе стимулише плате странцима, док наше стручњаке и раднике прогони, док им затвара фабрике, док сељацима одузима земљиште и тржиште. Ниједан користан потез и одлуку Влада Србије не доноси да заштити домаће привреднике и запослене, да заштити и стимулише пољопривреду, да заштити домаће тржиште. Уместо тога власт у Србији преузима на трошак државе плаћање свих припадајућих пореза и доприноса на зараде од 300.000 динара, а то заправо значи на трошак свих грађана Србије”, каже др Радојевић.

Према његовим речима то би значило да терет пореза и доприноса запослених странаца у Србији пада на осиромашене и ојађене грађане Србије, који примају минималац, грцају под кредитима.

“Шта ти страни радници раде по Србији. Ево видите на фотографијама које смо добили како примитивно крпе тунел на траси ауто-пута, па руше споменик изгинулим Србима у Првом и Другом светском рату у Негришорима. По овоме видимо да држава Србија више није суверена држава на својој територији и да овде странци могу да раде шта хоће и да никоме ни за шта не одговарају. Испадосмо сада слуге европских инвеститора, а још и Кинези дођоше да уче српске грађевинаре њиховом послу, а не тако давно српске грађевинске фирме биле су неприкосновене на домаћим и иностраним градилиштима. Некадашњи европски лидер у производњи резног алата сада је отишао на добош и продаје се за неке ситне паре, па ће нови власник фабричке погоне који су хранили на хиљаде запослених у фабрици и доносили приходе из којих се градио Чачак, те погоне да сравни са земљом. Тамо где се више од пола века радило, производило, продавало, извозило и од тога градио Чачак и Србија, ускоро ће да се продају крпице и испија кафица, или да се запосле странци са платом од 300.000 на коју ћемо ми да им плаћамо порезе и доприносе”,  каже др Александар Радојевић.

На крају је констатовао да је очигледан задатак или стратегија и ове и свих претходних Влада у Србији у последњих 20 година, да се Србија демонтира као суверена држава која самостално одлучује о својим добрима и свом народу.