Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): За две године из Опште болнице и домова здравља отишло више од 35 лекара

Александар Радојевић (Чачак): За две године из Опште болнице и домова здравља отишло више од 35 лекара

Председник Градског одбора Народне странке Чачак др Александар Радојевић изјавио је да је за само две године из Опште болнице и домова здравља у Чачку отишло више од 35 лекара, што специјалиста, што лекара опште праксе. 

„Неки су отишли у пензију а, нажалост, из радног односа је око пет – шест завршило трагично. Све оно на шта сам упозоравао пре десетак година у најгорем смислу те речи се обистињује", изјавио је на конференцији за медије др Радојевић.

Према његовим речима прича од пре десетак година која је била усмерена на незанављање кадрова и претњу "да ће здравствени систем у Чачку да се претвори у козметички салон због недостатка кадрова невероватним начином постала је истинита".

"Подсетићу да најмање пет година треба да протекне од стицања дипломе доктора медицине до стицања дипломе специјалисте било које гране медицине. То је била тема и те 2012. године када сам тражио да се под хитно ревидирају планови којима се забрањује запошљавање нових лекара и њихова специјализација. У међувремену за само две године смо дошли до тога да немамо скоро 40 лекара у државним установама. Ако се већ прави нови Дом здравља у Љубићу и ако се планира нови блок Болнице, а то не буде покривено лекарима, сестрама и техничарима који ће ту радити, онда се џаба троши новац, а неко ће од тих грађевинских радова профитирати. Они који треба од тога да профитирају - то је народ и здравствени радници", рекао је др Радојевић.

Он је нагласио да је недопустиво не обнављање кадрова и гашење служби попут Трансфузије и Службе судске медицине.
„Трансфузија је физички измештена у неких пар собица, а добровољни даваоци крви су премештени у Дом културе или у аутобус који се паркира повремено на Градском тргу. Недопустиво је да не постоји Служба судске медицине у Чачку него да судске форензичке случајеве смрти у нашем граду раде позвани судски специјалисти медицине из других градова који су некада пензионери а некада не“.

Радојевић је овом приликом позвао руководство Болнице да изнесе јавно кадровски план и потенцијал са којима болница и домови здравља тренутно располажу, колико је непоходно запослити младих лекара у општој пракси и колико њих је потребно упутити на специјалистичке праксе.

„Апелујем на ново руководство Болнице да под хитно затражи да се запосли довољан број људи који ће да раде у болници и да се обезбеди довољан број специјализација. Кадровски план постоји, али он се не поштује вољом Министарства и државе, сигурно у последњих 15 година, од оне фамозне забране запошљавања, па све до оне прећутне забране слања на специјализацију. Колеге које тренутно раде у Болници и домовима здравља замењују по неколико недостајућих лекара. Питање је колико они могу да издрже такав темпо. Мислим да је граница издржљивости свих који су запослени, а мислим и на лекаре и на медицинске сестре и техничаре, при крају и неће моћи да издрже да покривају оно што у кадровима недостаје“, рекао је др Радојевић.

Др Александар Радојевић који је и председник МЗ Прељина истакао је и то да је срамно то што нема јасних критеријума за експропријацију па поједини грађани добијају и до 1.700 евра по ару а житељима Балуге се даје 150 евра.

„У држави без закона, у држави анархије постоје људи који добијају 1.700 евра, али на тој истој локацији у Прељини постоје људи који добијају само 150 евра, као што је то случај овде у Балузи. Не постоје критеријуми, законски основ, ништа за шта би неко могао да се веже за одређивање цене земљишта. Тако неко може да добије и 3.000 евра ако је моћан, ако је близак властима, некоме из Коридора или не знам одакле већ. Овде људи живе и раде на својој земљи, од ње зависе, а сада им се нуди 150 евра по ару. Критеријуми како се то одређује је тајна. То је очигледно договор неких моћника, издајника, лопова који како њима одговора исплаћују земљу“, наводи Радојевић.

Он је подсетио да су грађани били спремни да им држава не исплаћује новац већ да им земљу да на некој другој локацији али нису желели ни да чују.

„Ово није држава народа већ неких моћника, олигарха који су се накупили лове на народној несрећи, на народном страдању и зашто би се они сад бавили тиме да купују земљу народу који живи од ње. Милијарду кошта овај ауто-пут а 2/3 ваљда треба да се пребаци у приватне џепове, јер све што уграђују овде извлачи се поред пута где се налазе тзв.нелегална позајмишта, ископају шљунак, пребаце га где треба и ником ништа не плаћају. Свуда у свету је забрањен аексплоатација шљунка, а то ће вероватно бити и код нас одмах по његовом завршетку. Борићемо се за колико толико правде која је потребна овом народу“, закључио је Радојевић.