Народна странка

Народна странка Београд: Загађен ваздух је највећи ризикo фактор по здравље грађана

Народна странка Београд: Загађен ваздух је највећи ризикo фактор по здравље грађана

Одбор за здравство Народне странке Београд истиче да је загађен ваздух највећи ризико фактор по здравље грађана, док се Београд налази на врху светске листе најзагађенијих градова на свету.

Квалитет ваздуха у Београду је пар година уназад оцењиван категоријом III, што представља прекомерно загађен ваздух и то је најлошија  категорија квалитета ваздуха. Актуелна власт ништа није предузела по овом питању, што доказује чињеница да је Београд у свету препознат као најзагађенији град.

Заштитник грађана утврдио је неправилности у раду Министарства заштите животне средине када је реч о надзору и мерама против одговорних за квалитет ваздуха у Србији, још у фебруару 2021 године. Које су мере предузете?

Србија је прва у Европи по умирању од последица загађеног ваздуха, док су најосетљивије групе становништва на ове штетне утицаје деца, старија популација изнад 65 година, хронични болесници али и здраве особе.

Надлежни препоручују да се у епизодама високог загађења не излази напоље, прозори не отварају често, ученици да немају часове физичког васпитања напољу, здрави људи да не иду на трчање и не возе бицикл. Из наведених препорука, може се закључити да је спречавање људи у свакодневним активностима једино решење које нуди актуелна власт. Међутим, оно резултира повећањем броја оболелих од болести крвних судова и срца, рака плућа, хроничне опструктивне болести плућа, акутног запаљења органа за дисање, шећерне болести, превремених рођења деце, неплодности, као и нарушавањем квалитета живота наших грађана.

Одбор за здравство Народне странке Београд апелује на представнике актуелне власти да предузму одговарајуће мере за смањење загађења ваздуха, како би смањили број обољевања грађана од хроничних болести, али и број смртних исхода услед компликација узрокованих загађењем ваздуха.

Ресорни одбор за здравство Народне странке Београд