Народна странка

Народна странка Раковица: Министру Тривану важнији интереси приватних фирми од здравља грађана

Народна странка Раковица: Министру Тривану важнији интереси приватних фирми од здравља грађана

Фирме „Yunirisk“ и „Miteco“ имају своје погоне за прераду опасних материја на територији општине Раковица и несметано послују више од једне деценије. За то време више пута су се грађани обраћали општинским, градским и републичким институцијама, али су грађани остали ускраћени за сваку информацију о стварном утицају ових погона на живот и здравље људи и животну средину. Током 2016. године фирма Yunirisk добила је од Министарства пољопривреде и екологије дозволу да утростручи обим прераде, а током 2019. године обим прераде опасног отпада је са почетних 2.500 тона достигао невероватних 15.000 тона на годишњем нивоу.

Постоје озбиљне индиције о повезаности фирме Yunirisk са кабинетом министра екологије Гораном Триваном, као и то да су надлежне инспекције пронашле бројне неправилности приликом контроле рада постројења која се налазе у кругу некадашње фабрике "21.мај".

Невероватан је податак да фирма Yunirisk нуспродукте од прераде отпада баца директно у оближњу Топчидерску реку, и да из оближњег насеља Кнежевац од почетка пријављују облаке дима који се искључиво ноћу шире Раковицом и изазивају гушење, отежано дисање и друге симптоме тровања.

Народна странка Раковицa тражи од надлежних да испитају пословање ових фирми, пре свега са аспекта угрожености здравља грађана Раковице, и да се одмах утврди ниво загађења ваздуха и контаминација земљишта и воде које у свом раду користе ови погони, те да се предузму мере како би се убудуће онемогућио рад и изместили из насељеног места погони фирми које представљају опасност и угрожавају здравље 110.000 становника Раковице.

Повереништво Народне странке Раковица