Народна странка

Народна странка Раковица: Насеље Кијево је некада представљало драгуљ Београда, а данас је заборављена касаба

Народна странка Раковица: Насеље Кијево је некада представљало драгуљ Београда, а данас је заборављена касаба

Чланови Општинског одбора Народне странке Раковица обишли су данас раковичко насеље Кијево које је некада представљало драгуљ Београда, а данас је запостављањем од стране локалне и градске власти претворено у касабу.

Још од 1900. године овде је постојала фабрика за прераду воћа и поврћа индустријалца Светозара Стефановића, док су околна брда била пуна садница. За време Другог светског рата у кући породице Летић у Кијеву су се скривали рањени устаници. У тој кући данас живи Владимир Летић са породицом. Породици Летић је подигнут споменик који је представљао обележје и идентитет насеља, а данас је запуштен и вандализован.. У насељу постоји улица Летићева која повезује насеље са Кнежевцем и улицом Патријарха Димитрија.

Ово насеље је красило уређено језеро и пансион где су Београђани кочијама долазили за време владавине краља Милана. Језеро је затрпано и ту је направљен фудбалски терен.  Локални фудбалски клуб, који је постојао од педесетих година, није могао да опстане и на крају се спојио са ФК Кнежевац. Просторије су демолиране, док је сам терен зарастао у високу траву, грмље и представља ругло насеља.

Кијево је насеље оивичено насељима Петлово брдо, Кнежевац, Ресник и кроз њега пролази Кијевски поток који се улива у Топчидерску реку. Грађани као највећи и горући проблем пријављују да најстарије насеље и некадашњи драгуљ Београда нема канализацију у 21. веку. Цело насеље је у септичким јамама које нису адекватно решене. Ни стари део Кијева, нити овај нови део нема ни метар тротоара, кишних колектора и одвода. При свим обилнијим падавинама Кијевски поток се излива и плави околно земљиште. Делимично је поток убачен у цев, али не у целости, чиме проблем није решен. Постављамо питање због чега је то случај? Такође, заборављена игралишта зарасла у траву, зарђали тобогани и љуљашке су данашња слика дечијих садржаја у насељу. Грађани овог насеља имају само једну продавницу мањег формата.

Као и сва насеља Раковице, Кијево бележи пораст броја становника и стамбених јединица, које су изграђене без било какве инфраструктуре. Окретница минибуса 501, који је једини градски превоз, је сада путем повезана са Петловим брдом и уз тај пут се формира дивља депонија на коју су житељи указивали више пута, али актуелна власт је остала интертна и на овај проблем.

Преко пута некада добростојећег предузећа ,,Комграп“, које данас представља напуштен круг фабрике, налази се нехигијенско ромско насеље. Житељи овог насеља су нам истакли да су им људи из градске власти приликом посете рекли да од помоћи „нема ништа“. Указали су на недостатак канализације као и проблеме приликом уписа деце у школу, исплате социјалне помоћи и проблеме у проналажењу посла.

Невероватно је да се ово насеље налази на минут колима од урбанизованог Петловог брда, три минута од центра Раковице и пет минута колима од саме општине Раковица, а ни по чему се не може закључити да је ово насеље саставни део метрополе Београда.

Народна странка Раковица се залаже да се сви делови града равномерно развијају, како центар града тако и рубна насеља. Комунални ред, нарочито у насељу Кијево, је нешто што мора бити предмет посебне пажње, док се историјски споменици као што је споменик Летићима, морају неговати и одржавати.

Народна странка Раковица