Народна странка

Народна странка Београд: Захтевамо да наставници добију статус службених лица

Народна странка Београд: Захтевамо да наставници добију статус службених лица

Одбор за просвету Народне странке Београд је данас на протесту просветних радника на Тргу Николе Пашић истакао да је статус наставника никада гори и да актуелни министар просвете под хитно мора да предложи посланицима да наставници имају статус службених лица.

,,У нашим школама, стање никада није било горе и то од када је гавран поцрнео! Систем образовања и васпитања, омогућава „шачици екстремних“ ученика да малтретирају своје наставнике, мобингују, исмевају, злостављају, нападају,туку и на друге начине уништавају њихово достојанство. Овај систем као да су правили људи који никада нису били у школи, који никада нису држали дневник нити били разредне старешине“, рекли су из Одбора.

Они су указали да злостављање наставника од стране ученика као и злостављање својих вршњака је свакодневно, али се проблеми не износе из учионице, зборнице, канцеларије психолога и педагога, канцеларије директора. Највећи проблеми су у оним школама које води нестручан тим са директором на челу, од чије стручности зависи углед и дисциплина у школи.

,,За васпитање деце најодговорнији су њихови родитељи, који проблеме своје деце прикривају на разне начине, а уз претњу просветне инспекције. Разредне старешине се највише баве проблемима које прави та ,,шачица екстремних“ ученика, док за добре ученике и немају времена. Важно је подсетити и да су наставнику везане руке јер има одговорност и законске обавезе без било какве заштите. Ланац одговорности је од родитеља, психолога, педагога, директора па све до министра!“, напоменули су из oдбора.

Одбор за просвету Народне странке Београд има тим најстручнијих људи за ревизију система образовања и васпитања. Реч је о еминентним стручњацима различитих области који раде у просвети и који имају предлог плана и програма за сузбијање насиља у школама.

Одбор за просвету Народне странке Београд