Народна странка

Народна странка Београд: У Републици Србији од 1 700 школа 90 одсто су директори са страначком легитимацијом

Народна странка Београд: У Републици Србији од 1 700 школа 90 одсто су директори са страначком легитимацијом

У Републици Србији од 1 700 школа 90 одсто директора које именује министар просвете имају страначку легитимацију Српске напредне странке или Социјалистичке партије Србије.

Одбор за просвету Народне странке Београд истиче да је вољом бившег министра просвете отворен пут ка драстичној политизацији и централизацији избора директора у Републици Србији. Како министар просвете именује свих 1 700 директора, поставља се питање како их он све познаје? Одговор је једноставан будући да су 90 одсто директора чланови Српске напредне странке или Социјалистичке партије Србије.

Централизација Закона о избору директора коју је спровео Младен Шарчевић увела је политику у школе у Републици Србији. Тако изабрани директори уз подршку министра и политизованих школских одбора имају потпуну аутономију у свом раду и деловању. Такав начин бирања директора није моралан и није у складу са процесима транспарентности и деполитизације.

Први корак узурпације је формирање школских и управних одбора из својих општина на чијем челу се налазе функционери Српске напредне странке или Социјалистичке партије Србије. На тај начин се обезбеђује већина у школским одборима, кроз гласове представника локалне самоуправе, као и појединих родитеља чија се послушност купује белим ковертама два пута годишње кроз јубиларне награде.

Одбор за просвету Народне странке Београд предлаже да директора школе бира школски одбор, али уз услов да се његов састав промени на начин да представници запослених имају већину у том делу. Такође, како би се елиминисала политика, узурпација и централизација, Одбор за просвету предлаже да се уместо постојеће формуле 3+3+3 усвоји математичка формула 5+2+2, према коме пет чланова у школском одбору чине запослени у школи, два члана из локалне самоуправе и два из реда родитеља.

Одбор за просвету Народне странке Београд