Народна странка

Народна странка Београд: Уместо борбе државе против сиромаштва, у току је борба против сиромашних

Народна странка Београд: Уместо борбе државе против сиромаштва, у току је борба против сиромашних

Последњих десет година у Србији се, уместо борбе државе против сиромаштва, она бори против сиромашних, а највећи проценат сиромашних су пензионери, истакла је Организација пензионера Народне странке Београд.

Социјално-економски положај најстаријих суграђана у актуелном инфлаторном вртлогу захваљујући пасивној и дубоко погрешној политици тренутне власти, онемогућава стабилан и издржљив опстанак ове групе грађана. Он се огледа кроз податак да се број пензионера у Србији драстично смањује за преко 30.000 годишње.

Према подацима Пензионог и инвалидског  (ПИО) фонда милион српских пензионисаних лица прима мање од симболичних 30.000 динара месечно, док трећина њих, односно око 300.000 људи на месечном нивоу прима приближно 16.000 динара.

„Важно је и подсетити на наше пољопривредне пензионере који у земљи богатој пољопривредним потенцијалом примају симболичних 7.000-15.000 динара месечно. Распон пензија односно разлика између највише и најниже старосне пензије је крајње некоректна и износи огромних 1:9, док у средње развијеним европским земљама у окружењу попут Словеније и Словачке износи свега 1:4 или 5“, подсетила је Организација пензионера Народне странке.

Наопоменули су и податак да у Србији постоји више  од 150.000 хиљада старих лица без права на пензију.

,,Форум пензионера Народне странке истиче хитност моралне обавезе увођења гарантованих социјалних пензија за лица преко 65 година која нису испунила услов радног стажа за остваривање пензије. На тај начин би се сиромаштво старијих лица значајно смањило“, навели су они.

,,Постојећа инфлација и криза уз наведена примања, указује да ће у блиској будућности маргинализовани слојеви друштва завршити на улицама“, навели су.

Према Швајцарском моделу пензија који је Влада усвојила 2020 године пензије би расле у складу са растом цена и зарада и то 50 одсто у односу на инфлацију и 50 одсто у односу на раст зарада. Међутим, ако узмемо у обзир да пензионери преко 80% својих пензија троше на храну и лекове и да су основне животне намирнице порасле за 50 одсто у односу на прошлу годину, свако усклађивање пензија за мање од 50 одсто је апсолутно недовољно. Пензионерима не требају промашене реформе, швајцарски модели, скупа обећања, њима треба стандард за пристојан живот.

Oрганизација пензионера Народне странке ће кроз свој рад наставити борбу да живот наших најстаријих суграђана буде живот достојан човека!

Oрганизација пензионера Народне странке Београд