Народна странка

Народна странка Београд: Шта је прописано Нацртом Локалног акционог плана запошљавања за 2023. годину?

Народна странка Београд: Шта је прописано Нацртом Локалног акционог плана запошљавања за 2023. годину?

Одбор за привреду, предузетништво и финансије Народне странке Београд истиче да овај план не дефинише како ће средства бити утрошена и да активностима није одређен индикатор којим је могуће пратити ефикасност плана, а то је број запослених лица након  спроведене мере.

На интернет страници Секретаријата за привреду, Града Београда доступан је Нацрт Локалног акционог плана запошљавања за 2023. годину. У складу са нацртом наведеног плана, Одбор за привреду, финансије и предузетништво Народне странке Београд указује на следеће:

  • нацртом је наведено да су ”у изради Локалнoг Акционог плана запошљавања града Београда за 2023. годину учествовали су социјални партнери који остварују међусобну сарадњу у оквиру Савета за запошљавање града Београда. Ко су чланови Савета за запошљавање града Београда и на који начин је дефинисан рад Савета? Да ли су доступни извештаји о раду Савета за запошљавање, обзиром да је на интернет страници града могуће пронаћи само вест из 2014. године о почетку рада Савета, али не и резултате рада овог Савета?                                                                                                                                                                                  
  • Према Нацрту, ”учешће незапослених у становништву радног узраста је изнад просека за ниво Града у следећим општинама: Лазаревцу, Раковици, Чукарици, Старом граду, Барајеву, Обреновцу, Сопоту и највише у Младеновцу”, да ли је и на који начин планом предвиђено решавање наведеног проблема незапослености у наведеним општинама и на који начин се могу пратити планиране активности које би требале да смање незапосленост? Да ли је Секретаријат за привреду града Београда, у складу са дефинисаним надлежностима, предузео мере за равномернији развој града и на који начин је могуће пратити такве активности?
  • У складу са наведеним бројем незапослених лица чак 62% се односи на жене. Да ли је и којим активностима предвиђено запошљавање жена?
  • Да ли је и којим активностима предвиђено запошљавање незапослених особа са инвалидитетом?
  • По структури незапослених лица, са вишим и високим образовањем је скоро 29% . Да ли је и на који начин предвиђено запошљавање лица са вишим и високим образовања?

Одбор за привреду, финансије и предузетништво указује на важност планских и програмских докумената којима се смањује незапосленост, те наводи да су предложеним Нацртом дефинисане одређене мере али не и индикатори изражени у бројевима, на основу којих је могуће пратити ефикасност предложених мера. Такође, Нацртом овог документа, за предложене мере и активности дефинисани су извори финансирања дефинисаних вредности или начина расподеле средстава, те није указано на који начин предложене мере које се финансирају из градског буџета доприносе смањењу незапослености.

Важно је истаћи да је акционим планом за запошљавање пројектована вредност мера које су планиране у 2023. години процењена на 15 милиона динара, од који је 8 милиона динара предвиђено из буџета града Београда, али план не дефинише како ће средства бити утрошена и да активностима није одређен индикатор којим је могуће пратити ефикасност плана, а то је број запослених лица након спроведене мере.