Народна странка

Народна странка Београд: Дилове ЈКП са адвокатима плаћају грађани

Народна странка Београд: Дилове ЈКП са адвокатима плаћају грађани

Сва јавна комунална предузећа у Београду, али и већини Србије, врше тешке злоупотребе и "скидају кожу са леђа" грађана кроз вишеструко веће намете код утужења и наплату дугова грађана него што је основни дуг који би грађани требало да плате.

Првенствено кроз преваљивања трошкова плаћања услуга ангажовања тзв. екстерних адвоката. Наиме ЈКП су у власништву Града Београда и локалних самоуправа по Србији, па за радње опомена, утужење или извршења на располагању имају своје правне службе или градска и општинска правобранилаштва који су власници тих комуналних предузећа.

У пракси међутим, ЈКП ангажују адвокате а не своју правну службу или надлежно правобранилаштво, пре свега за састављање предлога опомена за извршење а чији се трошкови у целости преваљују на дужнике. Таквим поступањем погоршава се ионако незавидан материјални положај грађана.

Ако ЈКП не умеју да организују посао и правне радње око опомена и поступака утужења и извршења, могу да ангажују и адвокате, али пре тога треба да објасне, какву то кадровску политику воде ако немају оспособљене правне службе. И кључно, те трошкове адвоката треба да сносе сама ЈКП, а не грађани.
Јавна је међутим тајна, да правне службе ЈКП ипак обављају послове као што је састављање предлога за извршење, иста она документа којим се пред јавним извршитељем покреће поступак принудне наплате.

То су унапред припремљени шаблонски документи са само неколико податка. Питање је зашто се ипак ангажују адвокати који своје услуге наплаћују у складу са адвокатском тарифом, а једини посао им је, да ударе свој печат на већ припремљена документа. Одговор лежи у чињеници да руководства комуналних предузећа ангажују адвокате блиске политичкој странци која их је поставила на чело комуналног предузећа и на тај начин испумпавају народни новац из комуналног предузећа а на штету свих грађана корисника комуналне услуге. На овај начин ниво квалитета комуналне услуге опада, повећава се корупција на високом нивоу и злоупотребљава се институција адвокатуре због чега грађани исказују неповерење и према градским комуналним службама али и према адвокатима који то омогућавају.

Због тога рад комуналних служби треба организовати тако да се искористе сви капацитети комуналних служби, што укључује ангажовање правних служби и правобранилаштва, а ангажовање адвоката свести на случајеве само када постоји неопходност чиме би се драстично смањило богаћење руководства тих предузећа а на рачун грађана.

Народна странка Београд