Народна странка

Народна странка Београд: Да ли власт одлагањем почетка грејне сезоне прикрива започете рестрикције?

Народна странка Београд: Да ли власт одлагањем почетка грејне сезоне прикрива започете рестрикције?

Неусаглашене изјаве Министарства енергетике и рударства и премијерке Ане Брнабић у погледу почетка грејне сезоне дају повода размишљању да је реч о прикривено започетим рестрикцијама.

Образложење градоначелника града Београда Александра Шапића о одлагању грејне сезоне је неодговорно и неприхватљиво, јер цене грејања за ову грејну сезону не могу да се мењају будући да грађани плаћају ту услугу током целе године и да Министарство енергетике и рударства тврди да су обезбеђене потребне количине енергената, чија се цена у том случају не може мењати. 

Одбор за енергетику Народне странке Београд раније је предложио меру која подразумева уградњу калориметара на сва грејна тела и топлотна бројила у све станове чиме би се рачуни грађана смањили за 40 одсто, смањила би се нерационална потрошња топлотне енергије, као и количина енергената које троше београдске електране и штетни утицај гасова које београдске електране избацују у околину.

Применом ове мере смањило би се финансијско оптерећење грађана и прекомерна потрошња енергената, чија је количина услед нестручног руковођења енергетским системом од стране тренутне власти веома проблематична. Еколошки значај овакве мере је очигледан када се узме у обзир да се Београд налази на врху листе најзагађенијих градова.

Наш предлог је да се одмах крене са испоруком топлотне енергије, да се примењује уобичајен режим рада усклађен са температуром ваздуха и тако омогући да станови буду топли у периодима дана када је спољна температура ниска (ујутру и увече). На тај начин се грађанима пружа услуга коју плаћају уз оптимално управљање ресурсима. Овакав режим је требало применити одмах од 15. октобра, али за то је потребно да град Београд воде стручни људи.

Одбор за енергетику Народне странке Београд