Народна странка

Владимир Савић: Рупе у Краљеву

Владимир Савић: Рупе у Краљеву

Копање рупа и остављање истих по Краљеву је, некако, познат и стари обичај аутократско - радикалских режима.

Готово увек копање великих рупа прате две ствари. Улог и средство. Прво се свакако односи на материјално, тј. на новац грађана, пошто трули режими нису способни да новац обезбеде на било који начин, осим преко леђа народа. Друго се односи на улогу тзв. пројеката у највишем циљу, а за тако невиђене властољупце највиши циљ је опстанак на власти по сваку цену.

Из искуства знамо да су помпезне инвестиције и пројекте користили искључиво у току предизборних кампања, праћена бескрупулозним лажима, а да су после тога остајале само рупе по којима је наш град постао познат.

Не тако давне 1999. у већ поменуте сврхе је најављена изградња 8 зграда на Ратарском имању и наравно ископане рупе за темељ које су годинама служиле само да риболовцима прекрате време, а и врло често су одлазили кућама задовољни уловом.

Сличан модалитет опстанка на власти је присутан и данас. Иако су радикали поново узјахали Краљево и Краљевчане у новим оделима, подмлађени и углађени, нису далеко одмакли од старе радикалско-диктаторске мантре. И даље се копају рупе у предизборне сврхе, наравно много бахатије и безобразноје, а те рупе су за Краљевчане све скупље и скупље.

Године 2016. пред локалне изборе су слупали 30 милиона динара, пара грађана у рупу за отворени базен. Само пар дана пред изборе су се сви челници ГрО СНС-а нацртали са лопатама, направили ,,добар кадар,, и уз међусобне хвалоспеве, по ко зна који пут, обманули своје суграђане. Наравно ништа од тог базена нема ни дан - данас, а изговори градских челника су више него смешни.

Почевши од тога да је земља растресита, до тога да је 900 милиона динара, ипак превише и да треба урадити нов пројекат који је јефтинији. У сваком случају још једна рупа је остала као подсетник на најгору власт коју је град на Ибру у веома дугачкој историји имао.

Данас смо сведоци нових ископина, нових рупа које све више ,,гутају,, новац Краљевчана. Напредни властодршци су се после вишемесечног окивања ,,Милутина,, , окомили на атлетски стадион и уз помпезне најаве о организацији великих такмичења још у јулу ове године, гарантовали завршетак радова. Међутим, са истеком рока за завршетак радова, 5. април 2019. године, а ни близу завршетка радова, напредни стручњаци су решили да из буџетских резерви, као да им је то дедовина, а не новац свих грађана, изваде 16,5 милиона динара, како би покрили додатне трошкове. Иако то правдају непредвиђеним радовима и грешком пројектанта, мада су непредвиђени радови у највећој мери директна последица грешке пројектанта, све више личи на извлачење финансијских средстава из буџета. Чак и да је све како кажу, поставља се питање зашто своје грешке не покрију одговорни за пројекат него Краљевчани?

Сада је мање битно што је одржавање великих спортских догађаја, планирани за лето ове године, под знаком питања, у односу на то колико ће на крају грађане коштати стадион.

На крају се враћамо на изјаву једног од одговорних за рупу звану ,,затворени базен,, који каже: ,,Мораћемо да мењамо земљу,,!
Мораћете, али земљу боравка кад будете предмет опсежних истражних радњи, као и Закона о пореклу имовине и Закона о лустрацији, за које смо се обавезали да ћемо спровести у дело!

Владимир Савић
потпредседник Градског одбора Народне странке Краљево